ŞEBİN GÜNDEM
HV
19 NİSAN Cuma 03:09
Advert

Giresun'da kabuklu tombul fındığın maliyeti düşmeye devam ediyor

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu fındığın kilosunu 27 liradan, levant kalite fındık ise kilosunu 26.

GİRESUN
Giriş Tarihi : 18-09-2021 13:25
Giresun'da kabuklu tombul fındığın maliyeti düşmeye devam ediyor
"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Toprak Mahsulleri Ofisi yüzde 50 sağlam iç temeline göre Giresun nitelik kabuklu fındığın kilosunu 27 liradan, levant nitelik fındık ise kilosunu 26.5 liradan alımlarını sürdürürken, hür piyasada ise fındık maliyetleri düşmeye başladı.


Hür piyasada fındık maliyetinin düşüşünü sürdürmesinin afallamışlığını yaşayan üreticiler, bunu fırsatçılık olarak değerlendirirken, manav diye deyim edilen fındık müşterileri ise maliyeti talep ve arzın tanımladığını kaydetti.


Toprak Mahsulleri Ofisi devrede olmasaydı maliyetlerin daha da düşebileceğini ifade eden fındık üreticisi Fazlı Ceylan, ”Hür piyasada fındık maliyetin Toprak Mahsulleri Ofisi maliyetinin üzerine çıkmasını beklerken ne yazık ki 23 ila 24 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Tüccarlar ne yazık ki fırsatçılığa devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi olmasaydı demek ki fındık maliyeti hür piyasada daha da düşecekti. Hatta maliyetler 15 liraya kadar da düşerdi. Ben de fındığımı Toprak Mahsulleri Ofisine vermeyi düşünüyorum ama henüz fındığımı kurutamadım. Üreticinin fındığını kurutup verememesi de tüccarın işine geliyor olmalı ki maliyetler düşmeye devam ediyor” dedi.


Kendisi gibi üreticilerin fındığını Toprak Mahsulleri Ofisine vermeyi veya azıcık daha beklemelerini isteyen Ömer Kırömeroğlu ise “Mektepler açıldı, borcu harcı olanlar fındığını yaş kuru demeden biranda pazara indirince, bununla beraber gurbetçilerimizde dönüş için fındığını satıp bir an evvel dönmek isteyince maliyetler de düşmeye başladı. Bugün hür piyasa maliyetleri maliyetinin çok çok altında satılıyor. Ancak gerek borcu olanlar, gereksinimi olanlar ve gurbetçilerimiz bu maliyetlerin hesabını yapmadan arkasına önüne bakmadan ucuz pahalı satıyor. Üreticilerimize nasihatim azıcık daha sabırlı olmalarıdır. Fındıklarını kurutup Toprak Mahsulleri Ofisine satışlar süratlenince maliyetler yükselebilir. Azıcık daha sabırlı olarak fındığını pazara indirmemeleridir” diye konuştu.


Hür piyasada fındık maliyetinin düşmesini değerlendiren fındık tüccarı Sezgin Kumaş ise “Hür piyasada sezon başında 26 lira ortamında fındık alınırken, bugün 53 verim fındık 24 liradan operasyon görüyor. Aşinayı gibi fındık talep ve arza göre şekillenen bir ürün. Bunun bir çok sebepleri vardır. Mesela gurbetçilerin fındığını satmaya başlaması, mektep lüzumları için üreticilerin yoğun olarak pazara fındık indirmesi var. Bunların dışında en ehemmiyetlisi ise bizim atış yaptığımız daha büyük şirketlerin talep ve arza göre maliyet tanımlamalarıdır. Önümüzdeki günlerde ihracat fazla olur, Toprak Mahsulleri Ofisinin yaptığı alımların neticesinde piyasaya fındık talebi de eksildiği zaman fındık maliyetlerinin yükselme meyline gireceğini düşünüyorum. Ben ve benim gibi fındık tüccarlarının çoğu fındık üreticisiyiz. Fındığı ve güçlüğünü bilen biriyiz. Manav diye deyim edilen bizim gibi fındık müşterilerinin fındığın maliyetine müdahale etme, tanımlama talihimiz yok. Keşke olsa ben fındık maliyetini çok daha yukarıyalar çıkartırım. Ancak ne yazık ki piyasada böyle bir yanlış likeni oluşuyor oysa biz üretici ile ihracatçılar arasında alımını satımını yapan, içerisinden de bir ekmek parası kazanmaya çalışan manav deyim edilen minik esnaflarız" açıklamasında bulundu.

AdminAdmin