Belediyelerde Telaş Var

Her yıl 31 Aralık tarihinde kesinleşen nüfus sayımı için belediyeler ikametgah telaşına düştü. Bu konuya dikkat çeken hemşehrimiz Mahmut Tonbul,"Senenin çoğunluğunu memleketimizde geçiren hemşehrilerimizin 1. adreslerini Şebinkarahisar'a aldırması ilçemizin gelişimi açısından çok önemlidir."

HABER - 02-12-2021 08:11

Belediyelerde Telaş Var
"

Belediyelerde Telaş Var

 

Yıl sonu yaklaşıyor. Belediyeleri telaş sardı.

Belediyelerin en önemli gelir kaynağı İller Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından aktarılan paylardan oluşur.

 

Merkezi bütçeden belediyelere nüfus oranlarına göre mali kaynak aktarıldığından yılın çoğunu memleketlerinde geçiren vatandaşların asli oturdukları ilçelere ikametgah kayıtlarını aldırmaları isteniyor.

 

Belediyelerin bu isteği açıkçası çok yerinde haklı bir istek. Fakat nüfusa göre hizmet politikasının da gözden geçirilerek düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.

 

Belediyelerin kış nüfusuna göre aldıkları pay, yaz nüfusuna hizmet için yetersiz kalmaktadır. Altyapı, temizlik, ulaşım v.b sorunların çözülmesi için belediyelerin, genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payın, yerleşik nüfusa göre değil, yaz aylarındaki nüfusa göre planlanması ve arttırılması şart olmuştur. İlçelerin Haziran, Temmuz, Ağustos ayı nüfusları dikkate alınmalıdır.

 

Kanalizasyon ve içme suyu hatlarının yazın artan nüfus sayısını karşılamakta zorlandığını ve çöp toplama ve temizlik hizmetlerinde çalışan personel sayısının kış nüfusuna göre belirlenmesinden dolayı belediye ekipleri üzerinde ciddi bir iş yoğunluğu oluştuğu aşikar.

 

Mevsimsel nüfus dalgalanmalarına bağlı zorunlu nitelikteki belediye hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılarak yerele hizmet hızlandırılabilir.

 

Yerel yöneticilerimiz temsil ettikleri siyasi partilerden mevcut sistemde değişiklik talep ederek belediyelerin bu mağduriyetinin asgari düzeye indirilmesi sağlanabilir.

 

Senenin çoğunluğunu memleketimizde geçiren hemşehrilerimizin 1. adreslerini Şebinkarahisar'a aldırması ilçemizin gelişimi açısından çok önemlidir.

 

Neden mi?

1-Belediyemizin İller Bankasından alacağı pay nüfus sayısına göre belirlendiğinden her ikamet kaliteli ve hızlı belediye hizmetini getirecektir.

 

2-Sağlık Bakanlığının yaptığı uzman hekim atamaları, tıbbı cihaz desteği nüfusla doğru orantılıdır.

 

3-Güvenlik güçleri atamaları nüfusla ilişkilidir.

 

4-Yılın yarıdan fazlasını memleketimizde geçiren herkes ikametini mutlaka ilçemize aldırmalıdır. Bu davranışı sergileyerek sürekli memleketimizde yaşayan insanlara hizmet erişiminin aksamaması konusunda yardımcı olmuş olursunuz.( Yazılacak yorumları tahmin ettiğim için parantez içerisinde yazmak istedim. Kimse bizlerden yalan beyan istemiyor.12 ayın çoğunu memleketimizde geçiriyorsak ikametgahımızı taşımak aslında bir vatandaşlık görevidir.)

 

5-Derneklerimiz organize olarak konunun önemi nedeniyle çalışmalara başlayarak son 30 gün iyi değerlendirilmelidir. Son gün 31 Aralık 2021 dir.

 

6-Nüfus kamu kurum ve kuruluşlarının alabileceği ödenekler açısından da büyük öneme sahiptir.

 

Reklam panoları ve sosyal medya aracılığı ile her vatandaşımıza ilçemizin kazanımları anlatılmalıdır.

 

Meselenin memleket meselesi ve siyaset üstü olduğu unutulmamalıdır. Bu konuyu tartışmak bize sadece zaman kaybettirecektir.Akabinde hemen problemin merkezine odalanarak istihdama yönelik kalıcı çözümler üretilmelidir.

 

Mahmut TONBUL

DİĞER HABERLER
2024’te Ordu - Giresun Havalimanı’ndan Rekor Yolcu ve Kargo Trafiği

2024’te Ordu - Giresun Havalimanı’ndan Rekor Yolcu ve Kargo Trafiği

25-03-2024 - HABER

Şebinkarahisarlıların Muhteşem İftar Buluşması İstanbul Point Otelde gerçekleşti

Şebinkarahisarlıların Muhteşem İftar Buluşması İstanbul Point Otelde gerçekleşti

21-03-2024 - HABER