Batlama Deresi taşınca büyük fobi yaşadılar

Giresun’un Batlama Vadisi’nin yüksek kesimlerinde dün etkili olan sağanak yağışın ardından oluşan sel ve su baskınları Çaldağ ve Sultaniye köylerinde hayatı olumsuz etkiledi.

GİRESUN - 17-09-2021 14:47

"

Giresun'un Batlama Vadisi'nin yüksek kesimlerinde dün tesirli olan sağanak yağışın ardından oluşan su baskın ve su baskınları Çaldağ ve Sultaniye köylerinde yaşamı negatif etkiledi. Batlama Akarsusunun su seviyesinin yükselmesi neticeyi Şehit Üsteğmen Adnan Bahat İlkokulu ve Ortaokulu'nu su basarken, bazı köprüler de hasar gördü. Bir vatandaşın ise kurutmak için harmanda bekleyen 2 ton fındığı su baskın sularına karıştı. Giresun Şehir Özel Yönetine ait iş cihazlarının dün geceden itibaren bölgede çalışma başlattı.


Batlama Akarsusunun taşması neticeyi yaşadıkları afet fobisini anlatan köy serinkanlılarından Nail Esen, “Geçen sene Ağustos ayında şehrimizde ve köyümüzde yaşadığımız su baskın afetinin ardından bu kere yeniden su baskın suları yükselince kaygı yaşadık. Gece sabaha kadar yatamadık. Su Baskın suları köprülerin üzerinden aştı, mektebin bahçesine kadar yükseldi. Yol kenarlarında konutları bulunan vatandaşlar yüksek kesimlerdeki akrabalarına çıkmak zorunda kaldı. Geçen senenin fobisiyle bu kere daha ihtiyatlı davranıldı. Şükrolsun can ve mülk kaybı yaşanmadı. Korktuk ama bir trajedi yaşamadık” dedi.



Kurutmak için harmana serilen 2 ton fındık su baskın sularına karıştı


Kurutmak için harmana serdiği fındığı su baskın sularına karışan Yusuf Tanrıverdi ise yaşadığı fobi dolu anları anlatarak “Konutumuz nehir kenarına yakın olduğu için kaygı ve endişe duyduk. Konutumuzun bodrum katını su bastı. O anlarda yaşadıklarımızı anlatmak çok güç. Nehrin yukarıyasında bir yerde taşkın koruma setinin pespaye olması sebebiyle su baskın suları mektebin bahçesine kadar yükseldi ve su baskın suları köy yoluna taştı. O su baskın suları benim harmandaki 2 ton ortamındaki fındığımız da alıp gitti. Bir şey yapamadım yalnızca su baskın sularının fındığımızı alıp gitmesini izleyebildim. Su Baskın suları bir anda geldi ve silip süpürdü. Cana gelen mülke gelsin ama o fındığı toplamak için tükettiğimiz emeğimize üzüldüm. Allah'tan tarım sigortamız vardı bilgi verdim tahlil yapacaklar” diye konuştu.



Alınan önlemler, felaketi önledi


Geçen seneden daha büyük bir su baskını yaşadıklarını anlatan Çaldağ Köyü serinkanlılarından Ekrem Durmuş ise “Geçen sene Ağustos ayında bu kadar su baskın olmamıştı ama can ve mülk kayıpları yaşanmıştı. Bu kere geçen seneden daha büyük bir su taşkını oldu, çok korktuk. Ben daha bu nehrin bu kadar taştığını görmedim. Ancak alınan önlemler neticeyi bir trajedi yaşanmadı. Korkumuza malımıza vazgeçtik, yalnızca canlı hayvanlarımızı ahırdan alıp yüksek yerlere çıktık. Görülüyor ki köprülerin önü tıkanmasa sarih olsa su taşmış olsa da akıp gidiyor. Yalnızca köyümüzde bir köprü var. Su Baskın suları bir kısmına hasar verdi daha önceki bir köprü ne kadar daha direnebilir öğrenemiyoruz. Bu köprünün de yenilenmesi gerekiyor” biçiminde konuştu.


Öte yandan Şehir Özel Yöneti ve Giresun Belediye takımları da bölgede çalışma başlatarak köprü altları molozlardan arınılırken, eğitim öğretime bir gün ara verilen mektep bahçesinde de paklik çalışması başlatıldı.

Günün Diğer Haberleri