ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 22:11
Advert

Amasya ve Samsun’dan kenevirde işbirliği

Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 30 milyon dolar yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikası tohumdan nihai ürüne kadar üretim zinciri oluşturacak.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-11-2023 17:33
Amasya ve Samsun’dan kenevirde işbirliği

Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 30 milyon dolar yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikası tohumdan nihai ürüne kadar üretim zinciri oluşturacak. Fabrika, Samsun tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak. Amasya’nın Suluova ilçesinde fabrikanın üretimi için ekilen kenevirlerin hasadı ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Firmanın çalışmalarıyla ilgili 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkenin kenevir üretim hacmini artırmaya yönelik açıklaması sonrası 20 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendiğini hatırlatan firmanın yöneticisi Uğur Balkuv, “Bu yatırım milli bir projedir” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldıklarına değinen Uğur Balkuv, “İlk yıl verilen Narlı anaç tohumlar ve yerel Narlı Saray tohumu ile sözleşmeli tarım modeli ile 700 dekar ekim yaptık. Ayrıca deneme üretimlerinde de 110 dekar keten ektik. Bu ürünlerin hasatları gerçekleşti. 2023 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu sertifikalı Yılmaz tohumunun ihale ile 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. 2023’te yine sözleşmeli tarım modeli ile 301 çiftçimizle 5 bin 200 dekar kenevir ektik. 15 çiftçimizle bin 500 dekar keten ekiyoruz. Kenevirde 3 bin 700 dekar sap hasatları tamamlandı” diye konuştu.
Kademeli olarak tesisin tüm fonksiyonları ile bitmesini 2024 Ocak sonu olarak planladıklarını anlatan Balkuv, “Bu tesisimizde ilk etapta ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi ve kıtık üretimi planlıyoruz. Ayrıca kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi planlıyoruz. Kendi yaptığımız Ar-Ge’ler sonucu yüzde 100 kenevirden yüksek performansı olan kedi kumu ürettik” şeklinde konuştu.
Etkinliğe, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu ve diğer yetkililer ile çiftçiler de katıldı.

HüseyinHüseyin