ŞEBİN GÜNDEM
HV
23 NİSAN Salı 12:36
Advert

Bulancak Sarayburnu Camii görenleri hayran bırakıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiği 1923’den bu yana Selçuklu ve Osmanlı mimarisi örnek alınarak yapılan ilk cami olma özelliğini taşıyan Bulancak Sarayburnu Cami görenleri kendine hayran bırakıyor.

HABER
Giriş Tarihi : 26-01-2022 23:30
Bulancak Sarayburnu Camii görenleri hayran bırakıyor
"

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edildiği 1923’den bu yana Selçuklu ve Osmanlı mimarisi örnek alınarak yapılan ilk cami olma özelliğini taşıyan Bulancak Sarayburnu Cami görenleri kendine hayran bırakıyor. 1987-2016 yılları arasında süren inşaatın ardından açılışı yapılan ve Karadeniz’in görkemli yapılarından birisi haline gelen Bulancak Sarayburnu Camii’nde, ‘Millet Bahçesi’ projesi ile çevre düzenlemesinde son aşamaya gelindi.

 

29 yıl süren inşaat çalışmaları neticesinde 2016 yılında ibadete açılan Bulancak Sarayburnu Camii’nin, Bulancak İlçe Merkezi tarafında otoban ile şehir içi yolu arasında kalan evler istimlak edilerek caminin avlusuna katıldı. Bu bölgede ‘Millet Bahçesi’ çevre düzenlemesi ve otopark çalışmaları devam ediyor. Sarayburnu Camii’nin bu alanında ayrıca çeşitli hizmet binaları da yapılacak. Zemin kaplama çalışmalarının %90’ı biten avlunun Bulancak şehir içi yolu tarafında kalan bölümüne de oldukça güzel bir şadırvan yapıldı.

 

 

Bulancak Sarayburnu Camii ve Külliyatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği yetkilisi; “Sarayburnu Camisi'nin temeli 1987 yılında atıldı. Cumhuriyet tarihinin ilk kesme taş eseri olan bir camisidir. İstanbul Büyükşehir Belediye binasının karşısındaki Şehzadebaşı Camisi'nden bire bir örnek alınarak yapılmıştır. Yani camimizde Osmanlı ve Selçuklu özellikleri vardır. Caminin ana girişindeki süslemeler, Sivas’ın Divriği İlçesi’ndeki Divriği Camisi'nin aynısıdır.

 

Camimizin avlusuna inşaat bitiminden sonra yapımına başladığımız şadırvana su getirme sürecimiz 3 yıllık zamanımızı aldı. Şadırvana gelen suyun kaynağı Bulancak İlçesi Kovanlık Beldesi’ne bağlı Güzelyurt Köyü’dür. Güzelyurt Köyü, Bulancak Sarayburnu Camii’ne 42 kilometre mesafede ve 1300 metre yüksekliktedir.

 

 

Camimizin doğu tarafında otoban ile şehir içi yolu arasında kalan 34 adet konutun bulunduğu arazi kamulaştırıldı. 40 dönümlük bu alanda ‘Millet Bahçesi’ inşaatı başladı. Ayrıca çeşitli hizmet binalarının yanı sıra kütüphane ve otopark da yer alacak” dedi.

 

 

Şehzadebaşı Camii’nin benzeri olan ve içinde bir de fıskiyeli süs havuzu bulunan Bulancak Sarayburnu Camii’nin kıble tespitinde ilginç bir bilgiye ulaşıldı.

 

Dünyada çok az camiye nasip olacak bir tesadüfle, Bulancak Sarayburnu Camii’nden Mekke’deki Kâbe’ye uzanan kıble çizgisi tam olarak Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (S.A.V.)’in türbesinin üzerinden geçiyor. Yani Sarayburnu Camii’nden Kıble’ye (Mekke’ye) yönelen bir kişi aynı zamanda Medine’de Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) Mescidi’ne de yönelmiş oluyor. Mimari özelliklerinin ihtişamı gözleri kamaştırırken, gelişen teknoloji ile ortaya çıkan bu detay ise namaz kılan müminlere ayrı bir huşu katıyor.

 

 

 

 

 

Haber: Fatma BULDUK UĞURLU

AdminAdmin