ŞEBİN GÜNDEM
HV
29 MART Cuma 02:42
Advert

Fındık üreticide 24, rafta 80 lira

Serbest piyasada fındık fiyatları tüketiciden 24 lira civarında alınırken, mamul olarak raflarda yer alan çerezlik fındık fiyatı ise 81 liradan satılıyor.

GİRESUN
Giriş Tarihi : 05-10-2021 13:04
Fındık üreticide 24, rafta 80 lira
"


Harcayıcılar fındık maliyetlerinin pahalılığından yakınırken, Giresunlu üreticiler maliyetlerin maliyetlerini kurtarmadığını, perakende fındık satıcıları ise fındığın kırılması ve yaşanan zayiatlar sebebiyle raflara gelen kadar maliyetlerin çoğaldığını dile getirdi.


Giresun'da kabuklu fındık maliyetinin 24 lira seviyelerinde olduğunu ifade eden fındık tüccarı Ahmet Ergün, “Sezona 26 lira seviyelerinde başlayan fındık maliyeti, şu aralar 24 lira seviyelerine geriledi. Bir ara pazara yoğun fındık indiği yarıyılda 23 lira seviyelerine kadar düşmüştü. Tekerrür bir yükseliş ivmesi tuttu diyebiliriz. Bunun sebebi ise aşinayı gibi gurbetçilerin ve acil gereksinimi olanların biranda pazara fındık indirmesinden dolayı maliyetler düşüşe geçmişti . Toprak Mahsulleri Ofisinin alımlara başlaması, üreticinin Toprak Mahsulleri Ofisine yönelmesiyle de maliyetler tekerrür yükselişe geçti. Üreticinin azıcık daha fındığı elinde yakalaması halinde maliyetler azıcık daha yukarıyalar çıkabilir diye ön görüyoruz” dedi.



Fındığı kırdığında maliyeti 50 liraya çıkıyor


Üreticiden pazara getirilen kabuklu fındık özgür piyasada 24 liradan operasyon görürken, raflardaki fındığın ise 81 liradan satılmasının sebeplerini anlatan Perakende fındık satıcısı Ayhan Akten ise, "Markette neden pahalı?" sualinin çokça sorulduğunu ifade ederek "24 liradan köylüden alınan bir kilo fındığın neden 81 lira olduğu soruluyor. Bu tamamen şirket giderleriyle ilgili bir vaziyet. Köylüden kabuklu fındığı 24,25 liraya aldığınız zaman fındığın kabuğunun kırıldığı zaman yüzde 50 verimde 1 kilo fındıktan 500 gram tabii fındık çıkar. Dolayısıyla 1 kilo tabii fındık için 2 kilo kabuklu fındık gerekir. Bu vaziyette kabuklu fındık maliyeti 24.5 lira ise, tabii fındık maliyeti 50 TL'ye çıkmış oluyor. Fındık tabii hale geldikten sona operasyon görmeye başlar. Kırıkları, çürükleri içinden seçilir. Yeniden kavururken de neminden dolayı gramı bir ölçü düşer. Buradaki zayiat, kavurma ve şirket giderleri varsayımı yüzde 30 ortamındadır. Bu da şu anlama kazanç ki 50 liralık tabii fındığın a fırından çıkmış hali vasati 60-65 lira ortamına kazanç. Bunun üzerine ambalaj, yafta giderlerini de ilave etmek zorundasınız. Ayrıca bunun üzerine parkende satış evresinde yüzde 8 Katma Değer Vergisi koymak zorundasınız ve zati yüzde 2'de kredi kartıyla gelen bir komite var ve dolaysıyla bu da yüzde 10 yapıyor. 65 lira olan fındık maliyeti bu yüzde 10'u da ilave ettiğimizde 70 liranın üzerine çıkıyor. Bizdeki fındık maliyeti de şuanda 80 lira. Başka Bir Deyişle 8 lira, 9 lira karına fındık satıyoruz. Tam şirket giderlerini, emekçi giderlerini de göz önünde bulundurarak yüzde 20 karı bulunmuyor desek yeri var. Bu mevzuda çözüm nedir derseniz ? Fındık üretici tarafından iyi beslenir, nitelikli olarak ortaya çıkartılırsa, zayiat düşerse bizim perakende düzeyde sattığımız fındık da düşük olacaktır" diye konuştu.

AdminAdmin