Fındık Çalışma Grubu üyesi AK Parti Giresun Milletvekilleri Prof. Dr. Nazım Elmas ve Ali Temür’ün açıklamalarına göre, başta fındık olmak üzere 400’e yakın bitki ve 40’a yakın meyvede büyük zararlara yol açan kahverengi kokarca ile mücadele hız kesmeden sürüyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca ile Etkin Mücadele Projesi" kapsamında, kışlaklarda yoğun ilaçlama çalışmaları ve diğer biyolojik, biyoteknik ile kimyasal yöntemlerle zararlının popülasyonu azaltılmaya çalışılırken, İŞKUR Toplum Yararına Programı kapsamında daha önce ilaçlama eğitimi almış 35 işçi görevlendirildi. Bu çalışmalar, ilin en önemli ihracat ürünü olan fındık üretiminin kalitesini ve miktarını korumaya yönelik topyekün bir mücadele örneği olarak öne çıkıyor.

 

FINDIK ÇALIŞMA GRUBUNUN KOKARCA İLE MÜCADELESİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR!

İŞKUR ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesiyle 35 işçi çalıştırılacak.

TBMM Fındık Çalışma Grubu üyesi de olan AK Parti Giresun Milletvekilleri Prof. Dr. Nazım ELMAS ve Ali TEMÜR, kahverengi kokarca ile mücadeleyle ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdiler.

Milletvekilleri yaptıkları açıklamada;

“Başta “fındık” olmak üzere 400’e yakın bitki ve 40’a yakın meyvede büyük zararlara yol açan, en önemli ihraç ürünümüz fındıkta daha büyük hasarlara yol açan kahverengi kokarca ile mücadelemiz hız kesmeden devam ediyor.

İlimiz ekonomisinin en önemli ürünü olan fındık üretiminde büyük zararlara sebebiyet vererek üreticilerimizin ürettikleri ürünün kalitesini ve miktarını düşüren kahverengi kokarca ile mücadelede tüm sektör paydaşlarıyla beraber topyekün bir mücadele yürütülmektedir.

Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ''Kahverengi Kokarca ile Etkin Mücadele Projesi'' uygulanmaktadır. Proje kapsamında bu zararlıya karşı biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle mücadele devam etmektedir. Özellikle de kışlaklarda ilaçlı mücadele başta olmak üzere, kahverengi kokarca popülasyonunun azaltılarak zarar oranının minimum düzeye indirilmesi için çalışılmaktadır. Ancak kahverengi kokarca ile kışlaklarda mücadelede yoğun ilaçlama ve işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN nezdinde yaptığımız görüşmeler neticesinde; kışlaklarda, kokarcanın yoğun olduğu kapalı alanlarda ilaçlı mücadele ile istilacı kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltmak ve imhası için İŞKUR Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında; İl merkezi ve uygun görülen ilçelerimizde oluşturulacak ilaçlı mücadele ekiplerinde, üç ay süreli, daha önce ilaçlama eğitimi almış kişiler arasından 35 kişilik program uygulaması yapılacaktır. Ödenek tahsisi yapılan program sürecini İŞKUR ve İl Tarım Müdürlüğü koordine edecektir.

 

Kahverengi kokarca ile mücadelemiz, bu zararlının tamamen topraklarımızdan kökünü kazıyana kadar sürecektir. Her zaman üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Sağlanan işçi desteği ile ilgili başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dediler.

 

Advert