Fındık Zurufu ve Önemi
Fındık üretiminde, hasat sonrası patozlama işlemi sırasında atık olarak çıkan fındık zurufu, önemli bir organik materyal kaynağıdır. Bir dekar alandan yaklaşık 20-50 kg arasında fındık zurufu elde edilebilmektedir. Can ve mal güvenliği açısından, araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı ve patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmelidir. Yangın riski ve çevre kirliliği nedeniyle fındık zurufları yakılmamalıdır.
Kompost Yapımı ve Kullanımı
Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre olarak kullanılmamalıdır. Bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ve aflatoksin oluşumunu artırmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufu, kompost yapılarak fındık ve sebze bahçelerinde doğal gübre olarak kullanılabilir. Bunun için zurufu uygun bir yerde yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave edilerek en az altı ay olgunlaşması sağlanmalıdır. Bu şekilde, zurufta bulunan hastalık etmeni mikroorganizmalar yok olacaktır.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Uyarılar
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini fındık zurufunu kompost yaparak değerlendirmeleri konusunda bilgilendirmektedir. Bu yöntemle, fındık bahçelerinde daha sağlıklı ve verimli bir üretim sağlanabilecektir.