ŞEBİN GÜNDEM
HV
20 NİSAN Cumartesi 00:48
Advert

Fındıkta "dalkıran" zararlısına karşı bahçelere tuzak kuruluyor

Giresun'da fındıkta verim kaybına neden olan dalkıran zararlısına karşı üreticiler bahçelerine tuzak yerleştiriyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yoğun olarak çıkan yeni nesil dalkıran erginleri ile kitlesel tuzaklama yöntemiyle mücadele yapılabilir." dedi.

HABER
Giriş Tarihi : 19-06-2021 01:56
Fındıkta "dalkıran" zararlısına karşı bahçelere tuzak kuruluyor
"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındık üreticilere yönelik tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetleri kapsamında tarım danışmanları vasıtasıyla üreticilerin dalkıran tuzağı kurulumuna yardımcı olduklarını belirtti. Dalkıranın fındık bahçelerinin önemli zararlılarından olduğunu vurgulayan Karan, mücadelesi yapılmadığında dallarda kurumaya ve ürün kaybına neden olduğunu aktardı.

Dalkıranın ergin dişilerinin, fındıkların dallarında galeriler açarak zarara neden olduğuna dikkat çeken Karan, şunları kaydetti: "Açılan deliklerden bitki özsuyu dışarı sızar, sızıntılar dallarda siyahımsı izler bırakır, dallar zayıflar ve yan dalları ile birlikte kurur. Yoğun bulaşmalarda ocakları tamamen kurutabilir. Mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir. Dalkıran bakımsız ve zayıf bahçelerde daha fazla zarar yaptığından gübreleme ve bakım işlemlerine önem verilmelidir. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yoğun olarak çıkan yeni nesil dalkıran erginleri ile kitlesel tuzaklama yöntemiyle mücadele yapılabilir." dedi.

 

Karan, fındık bahçelerinde zarara neden olan dalkırana karşı üreticilerin dikkatli davranmaları, bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, zararlı ile bulaşık olan bahçelerde zamanında mücadele yapmalarının ekonomik anlamda ürün kayıpları yaşanmaması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

 

Giresun Ziraat Odası Başkanımız Nurittin Karan kimdir?

1970 yılında Giresun’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğrenim gördü. Giresun’da Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmakta olup Giresun Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürütmektedir.  Aynı zamanda Giresun Merkez Lapa Köyü’nde çiftçilik ile de uğraşmakta olup evli ve üç cocuk babasıdır.

 

AdminAdmin