ŞEBİN GÜNDEM
HV
28 NİSAN Pazar 01:24
Advert

Gerçek kangal köpeklerinin özellikleri

Kangal üreticisi ve yetiştiricisi, gerçek kangalları benzer türlerinden ayıran özellikleri açıkladı

HABER
Giriş Tarihi : 24-10-2023 19:41   Güncelleme : 24-10-2023 19:44
Gerçek kangal köpeklerinin özellikleri

Kangal üreticisi ve yetiştiricisi, gerçek kangalları benzer türlerinden ayıran özellikleri açıkladı

Anadolu Aslanı olarak da bilinen kangal köpekleri dolandırıcıların yeni kozu oldu. Sivaslı kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, kangal köpeklerinin özelliklerini sıralayarak, “Afrika aslanından çok daha fazla detayları vardır” dedi.

Son zamanlarda artan kangal köpeği üreticileri ile birlikte sahte kangal köpeklerinde de artış görülmeye başlandı. Uzmanlar, kangal köpeği almak isteyen vatandaşların, köpeklerin fiziki özelliklerinin yanı sıra kayıtlı olmasına da dikkat etmesi gerektiğine değindi. Sivas'ta yaşayan uzman kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Anadolu Aslanı olarak bilinen Kangal köpeklerinin özelliklerini anlattı.

 

“Kangal köpeklerinde kafatası çok önemli”

Kangal köpeğini diğer köpeklerden ayırt etmenin mümkün olduğunu söyleyen uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, üretkenliğin en önemli tarafının kayıt olduğunu ifade ederek, “Kangal köpeklerinde kafatası çok önemli. Genetik araştırmalarda ilk önce kafatasına bakarlar. Vücudu, anatomisi, fiziki özellikleri, göz rengi ve karakteristik özellikleri çok önemli. Bunlar her şeyiyle genetiğini ortaya çıkarır. Kafasından üçgen şeklinde gözlerine, ardından burun halkasına doğru inen düzlük vardır. Hafif bombeli olur. Gözleri çekiktir, yuvarlak değildir. Göz rengi köpeğin rengine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer köpeğin rengi boz ise göz rengi açık olabilir. Eğer kırçıl bir renkteyse göz rengi daha koyu olabilir” dedi.

Boy standartlarının belirli ölçülerde olduğunu söyleyen Yıldız, “Boyları 76 santimetre ile 85 santimetre arası olur. 60-65 kilogram arasında ağırlığa ulaşabilir. Beslenme kaynağına göre de ağırlıkları değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda hareketlilikte bunu etkileyebilir. Kuyrukları kalındır ve top şeklindedir. Kangal köpeğinin rengine baktığınızda ‘Porselen Rengi' merkez rengidir. Ne çapar, ne kapkara, ne sapsarı, ne de ala. Bu saydıklarımın Kangal ile ilgisi alakası olmaz. Yapı anlamında tüyleri sıktır. Coğrafyaya göre tüy yapısı vardır. Akdeniz bölgesine gittiğinde tüyler daha düşük olur. Ama ne kadar yükselirse tüyün katmanı fazlalaşır. Hızlıdır, çeviktir, atiktir. Afrika aslanından çok daha fazla detayları vardır. Afrika aslanı soğukta yaşayamaz ama benim Kangalım sıcakta da iş yapar. Kangal köpeği Türk'ün kadim mirasıdır” ifadelerine yer verdi.

 

HüseyinHüseyin