ŞEBİN GÜNDEM
HV
28 NİSAN Pazar 01:03
Advert

Giresun Limanından ilk konteyner gemisi yola çıktı

Giresun Limanı’nda ilk konteyner sevkiyatı 14 Aralık 2014 Perşembe günü gerçekleşti.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 14-12-2023 10:49   Güncelleme : 14-12-2023 10:54
Giresun Limanından ilk konteyner gemisi yola çıktı

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresunport liman personeli ve yetkilileriyle bir araya gelerek, Giresun'un ihracat potansiyeli ve limanın rolü konusunda görüş alışverişinde bulundu.

 

Vali Serdengeçti, ziyaret sırasında yapmış olduğu konuşmada: “Giresun limanımız, son dönemde ithalat ve ihracatta yoğun trafiğin olduğu önemli limanlarımızdan biri haline geldi. Konteynerlerle birlikte sağlanan yeni ihracat ve ithalat hizmetleriyle limanımız daha da önem kazandı.

 

Bu bağlamda, özellikle limandaki çalışma arkadaşlarımıza hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum ve bu başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Buradaki konteyner faaliyetleri, ülkemiz, bölgemiz ekonomisi ve Giresun için önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu durumu son derece önemsiyor ve gelişmelerini memnuniyetle karşılıyorum. İnşallah, bu faaliyetlerin daha da gelişerek sürmesini bekliyorum. Hayırlı olsun” dedi.

 

Giresunport Liman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından Vali Serdengeçti'ye limanın kapasitesi, güvenlik önlemleri ve ihracat süreçleri hakkında detaylı bilgi verildi.

 

Verilen bilgiler ışığında; yapılan anlaşma çerçevesinde MSC (Mediterrian Shipping Company) firması ile iş birliği sağlandığı ve Giresun Limanı, MSC'nin konteyner hattı seferine dahil edildiği aktarıldı.

 

Ayrıca Türk Bayrağı taşıyan ve 156 metre uzunluğundaki Gözde Bayraktar Gemisi’nin, 14 Aralık 2023 Perşembe günü Giresun Limanından hareket edeceği bilgisi verildi. Geminin taşıdığı 240 adet boş konteynerin, limanda hazır bulunacağı ve yükleme işlemine geçileceği de ifade edildi.

 

Yük Bilgileri:

 

120 adet konteyner: Krom Madeni (Giresun, Membası Sivas) - Değer: 684 bin dolar

3 adet konteyner: Rafine Yağ (Ordu) - Değer: 221 bin dolar

106 adet konteyner: Kedi Kumu (Ordu/Fatsa) - Değer: 1 milyon 10 bin dolar

Toplam İhracat Değeri: 1 milyon 915 bin dolar (55 milyon 214 bin TL)

 

Ayrıca, 20'lik konteyner başına transfer ücretinin 3 bin dolar, 40'lık konteynerler için ise 4 bin dolar olarak belirlendiği, Liman işletme karı, konteyner başına 125 dolar ve gemi giriş-çıkış ücretinin ise toplamda 35 bin dolar olarak hesaplandığı belirtildi.

 

Gözde Bayraktar Gemisinin limana gelmesiyle birlikte başlayacak olan konteyner yükleme işlemleri, Giresun Limanı’nın ekonomik ve ticari potansiyeline önemli katkılarda bulunacak.

HüseyinHüseyin