ŞEBİN GÜNDEM
HV
20 MAYIS Pazartesi 22:52
Advert

Giresun’da Engelliler Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi

Giresun’da Engelliler Haftası etkinlikleri, Giresun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün koordinasyonunda başladı.

GİRESUN
Giriş Tarihi : 10-05-2024 20:13
Giresun’da Engelliler Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi

Giresun’da Engelliler Haftası etkinlikleri, Giresun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün koordinasyonunda başladı.

 

Engelliler Haftası kapsamında yapılan yürüyüş Gazi Caddesi Debboy mevkiinden başlayarak Atatürk Meydanı’na kadar devam etti. Yoğun katılımla gerçekleştirilen yürüyüşe katılan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, katılım sağlayan engelli vatandaşlarla samimi bir şekilde sohbet edip, esnaf ve vatandaşları selamlayarak etkinliğe destek verdi.

 

Yürüyüşün ardından Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen tören; saygı duruşu ile Giresun Belediye Bandosu eşliğinde Müzik Öğretmeni Derya Yaman yönetiminde, İşaret Dili Tercümanı Seda Gürnal’ın işaret dili eşliğinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayıp, düzenlenen gösterilerle devam etti.

 

Program, Giresun Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde kalan engelli bireyler mehter takımı, zeybek gösterisi ve Giresun Karşılaması oyunu ile Giresun Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneğindeki engelli bireylerin Ege yöremize özgü halk oyunları gösterisi ile sürdü.

 

Engelli bireylerin yeteneklerini sergilediği etkinlikler, katılımcıları duygusal anlar yaşattı.

 

Nazlı Varol’un “Engelliler Haftası” adlı şiiri okumasının ardından program günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti.

 

Giresun Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Mustafa Modaoğlu, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ve Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas’ın ardından Sayın Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti de bir konuşma yaptı.

 

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Vali Serdengeçti, “Sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade ederek, hepinize hoş geldiniz diyorum.

 

Engelliler Haftasının ve dahi Dünya Engelliler Günü’nün kutlanmasındaki amaç elbette ki toplumda bir farkındalık oluşturmak ve engellilerin sorunlarına dikkat çekmektir. Engelli kardeşlerimizin sorunlarını bir güne ya da bir haftaya sığdırmak değildir.

 

Bu sebepledir ki, sadece özel gün ve haftalarda değil yılın her gününde engellilerimizle birlikte olmak, onların sorunlarına ve ihtiyaçlarına eğilmek hem kamu görevlisi olarak hem bir vatandaş olarak hepimiz için bir görevdir.

 

Bizler; hem insanı yeryüzündeki en değerli varlık olarak gören bir anlayışın, hem de ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ fikrini medeniyet mefkuresinin ana teması yapmış bir mirasın temsilcileriyiz.

 

Biliyoruz ki yaşamı paylaşıp, birbirimize destek olduğumuz, farklılıkları güzellikler olarak gördüğümüz sürece aşamayacağımız hiçbir zorluk ve engel yok.

 

İmkân ve destek verildiğinde engelli sporcularımızın neler yapabileceğini geçtiğimiz yıllarda gördük. Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında elde edilen madalyalarla bizlere büyük gurur yaşattılar.

 

‘En büyük engel, engellenmektir.’ düsturuyla engelli kardeşlerimizin her alanda sergiledikleri başarıların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyorum.

 

Tüm bunları göz önünde bulundurarak bizler de üzerimize düşeni yerine getireceğiz ve fırsat verildiğinde sanattan spora, bilimden çalışma hayatına kadar nice alanlarda üstün başarılar gösteren engelli kardeşlerimize destek olacağız, sorunlarına çözüm üreteceğiz ve her daim onların yanında olacağız.

 

Bu bilinçle kudretli Devletimizin şefkat çatısı dışında tek bir vatandaşımızın dahi kalmaması adına özel bir gayret göstermeye çalışıyoruz.

 

İlimizde 3 Ruhsal Özel Bakım Merkezi, 2 Zihinsel Özel Bakım Merkezi, 1 Bedensel Özel Bakım Merkezi olmak üzere toplamda 6 Özel Bakım Merkezi bulunuyor. Bakım Merkezlerinde 2024 yılında toplam 535 engelli vatandaşımıza hizmet verildi.

 

Özel bakım merkezlerinin haricinde Giresun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bağlı, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Keşap Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürlüğü tarafından engelli vatandaşlarımıza yönelik seçkin hizmetler veriliyor.

 

Bu sene 395 vatandaşımızın müracaatları üzerine engelli kimlik kartı çıkarıldı. Sadece 2024 yılında aylık ortalama 3 bin 400 kişiye toplam 25 milyon 546 bin TL engelli evde bakım ödemesi yapıldı.

 

Bunların yanı sıra yakın takibimizle engelli vatandaşlarımız için yıl içinde moral amaçlı olarak kahvaltı, piknik, il içi ve il dışı turistik merkezlerin ziyareti ve sinema gösterimi gibi çeşitli sosyal aktiviteler de düzenlendi ve düzenlenmeye devam edecek.

 

Ezcümle tüm vatandaşlarımızın hakkını adil bir biçimde gözetmek ve kurumlarımızın, düzenlediğimiz faaliyetlerin, yaptığımız çalışmaların ‘herkes için’ erişilebilir ve istifade edilebilir olmasını sağlamak adına da büyük hassasiyet gösteriyoruz.

 

Sözlerime son vermeden, aklımızdan çıkarmamamız gereken ‘Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır’ sözünü hatırlatmak istiyorum.

 

Sevgi ve saygılarımla…” sözleriyle tamamladı.

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından program, ‘Dart, Masa Tenisi, Yüzme ve Havalı Atış Turnuvalarına’ katılan engelli bireylere düzenlenen ödül töreni ile devam etti.

 

Ödül töreninin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşların, Giresun İl Müftülüğünün ve engelli derneklerinin hazırlamış olduğu sergi ve stantlar gezildi.

 

Bu etkinliklerle Giresun, engelli vatandaşlarımızın haklarına vurgu yaparak, toplumsal farkındalığı artırmayı ve engelli bireylerimizi desteklemeyi amaçladı. Günün sonunda, birbirinden özel etkinliklerle dolu geçen tören, katılımcılar arasında unutulmaz anılara sahne oldu.

 

Programa; Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, engelli derneklerinden temsilciler, engelli vatandaşlarımız ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hüseyin Şenel OdacıHüseyin Şenel Odacı