İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Kahverengi Kokarca survey (izleme) verilerindeki popülasyonlara göre belirlenen lokasyonlarda; Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından üretimi yapılan yapılan biyolojik mücadele unsuru yumurta parazitoiti Samuray Arısı (Trissolcus japonicus) salımı çalışmalarına yoğun şekilde devam edilmektedir.
Bu kapsamda; Merkez Küçükköy, Batlama ve Küçüklü mevkilerinde 3 lokasyonda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretimi Fındık Araştırma Enstitüsü iş birliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmiştir. Her lokasyona bin 120 adet olmak üzere toplam 3 bin 360 Samuray arısı salımı yapılmıştır.
Ayrıca aynı gün içinde Espiye ilçemiz Değirmenağzı ve Gülburnu köylerinde toplam 3 bin adet ve Keşap İlçesi Hisarüstü ve Karakoç köylerinde fındık bahçelerine toplam 2 bin 18 adet, Görele İlçesi Çavuşlu beldesi, Terziali ve Derekuşçulu köylerinde toplam 3 bin 360 adet ve Eynesil’de Altınlı ve Boztepe mahallelerinde de toplam 2 bin 16 adet arıcık salımı gerçekleştirilmiştir.
Geçtiğimiz hafta içinde Keşap Düzköy köyünde 2 bin 128 adet ve Tirebolu’nun Doğancı, Karademir, Düzköy ve Örenkaya köylerinde salınan toplam 4 bin adet arıcık sayısı da bunlara eklendiğinde Giresun İlimizde 17 bin 360 adet Samuray arısı fındık bahçelerine bırakılmış durumdadır.
İl Müdürümüz Dr. Muhammet Angın, “Samuray arısının insanlara ve hayvanlara zararı olmayıp, görüldükleri yerlerde kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini” söyleyerek “İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından Enstitülerimizle iş birliği içinde zararlı popülasyonunun yoğun olduğu lokasyonlarda yumurta parazitoiti Samuray arısı salımına devam edilecektir.” Dedi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü