ŞEBİN GÜNDEM
HV
25 NİSAN Perşembe 11:55
Advert

Hava koşulları balık maliyetlerini negatif etkiledi

Karadeniz’de son günlerde etkili olan elverişsiz hava şartları balık fiyatlarını olumsuz etkilerken, diğer taraftan da beklenen palamut avının olmayışı balıkçıları hüsrana uğrattı.

GİRESUN
Giriş Tarihi : 08-10-2021 16:19
Hava koşulları balık maliyetlerini negatif etkiledi
"

Karadeniz'de son günlerde tesirli olan namüsait hava koşulları balık maliyetlerini negatif tesirlerken, değişik taraftan da beklenen palamut avının olmayışı balıkçıları hüsrana uğrattı.


Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Giresun'un Piraziz Su Mahsulleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, “Karadeniz'de hava koşulları negatif izlediği için bazı zamanlar balıkçılar denize bile çıkmadı. Bir taraftan ise Eylül ayı ile beraber palamut avı yapılır, değişik balıklar için de ya kısmet denilirdi. Ancak ne yazık ki palamut beklenenin aksine görülmedi. Az ölçüde hamsi avı erken başladı onunda maliyeti oldukça yüksek oldu. Zira balıkçı maliyetini kurtarmak için tuttuğu az ölçüde hamsi de pahalı oldu. Yurttaş 35 liradan hamsi almak zorunda kaldı. Oysaki yurttaşımızın suratını güldüren hamsi olurdu. Artık umudumuz ekim ve kasım aylarında hava koşulları ergonomik olursa ve deniz suyu da iyice soğumaya başlarsa hamsinin yine gülümsemesini bekliyoruz. Şuana kadar hamsi ne yurttaşın, ne de balıkçıların suratını güldürdü diyemeyiz” dedi.


Hamsinin geleceğinden de kaygı dinlediklerini ifade eden Arslan, “Her geçen sene hamsi sezonu erken bittiği gibi boy standartları da düşmektedir. Son senelerde hamsi boy olarak standartların altında, eskiki çıkan hamsiler gayet hoş kocamandı. Bu da ilerisi için fazla umut taahhüt etmiyor. Risk çanları çalıyor. Deneyimle sabit olarak söylüyorum ki, evvelki senelerde palamut bol olursa hamsi az, palamut az olursa hamsi çok olurdu. Şimdi her ikisi de az olmayınca gelecek ismine evham dinliyoruz“ diye konuştu.

AdminAdmin