Popülasyon Yoğunluğu Olan 35 İlde Etkin Müdahale
Mücadele kapsamında, istilacı türün popülasyonunun yüksek olduğu 35 ilde, 196 ilçede 1.272 teknik personel görev aldı. Özellikle kışlak alanlarda yoğunlaşan çalışmalarda, yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır gibi yerler ilaçlandı.
Üreticiler ve Kamuoyu Bilgilendirildi
Tarım Bakanlığı, yaklaşık 100 bin üreticiye ve sektör temsilcisine eğitim verdi. Ayrıca, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın mensuplarına yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Eğitim filmleri hazırlanarak, afiş, liflet ve broşürler üreticilere dağıtıldı.
Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele
Kahverengi kokarca ile biyoteknik mücadele kapsamında ruhsatlandırılan yaklaşık 3 bin tuzak, il müdürlükleri aracılığıyla üreticilere dağıtıldı. Biyolojik mücadelede ise bu türün doğal düşmanı olan 200 bin samuray arısı, ilgili illerde doğaya salındı.
Gelecek Sezonda Daha Yoğun Çalışmalar
2024 yılında, yerel yönetimlerle iş birliği içinde yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılması planlanıyor. Ayrıca, enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacak.
Tüccar ve Manavlara Yönelik Önlemler
Bakanlık, kahverengi kokarca bahanesiyle üreticilerden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlara karşı ilgili bakanlıklarla birlikte çalışmalar yürütüyor.
Üreticilere Çağrı
Mücadele, hasat sonrasında da ara vermeden devam edecek. Bu süreçte, üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerince yapılan uyarıları takip etmeleri önem arz ediyor.