ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 09:28
Advert

Karadeniz'in kabusu, Kahverengi kokarcaya karşı 2 ayda 33 bin hane ilaçlandı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele çerçevesinde 2 ayda 33 bin hanede ilaçlama çalışması yapıldığını, 385 adet eğitim toplantısı düzenlendiğini söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-11-2023 16:39
Karadeniz'in kabusu, Kahverengi kokarcaya karşı 2 ayda 33 bin hane ilaçlandı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele çerçevesinde 2 ayda 33 bin hanede ilaçlama çalışması yapıldığını, 385 adet eğitim toplantısı düzenlendiğini söyledi.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde görevli fındık uzmanları tarafından kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları çerçevesinde, il genelinde son 2 ayda 385 adet eğitim toplantısı düzenlendi. Eğitimlerin yanında, havaların soğumasıyla birlikte kışlak alanlara gelen kahverengi kokarcayla kışlak mücadelesinde, halk sağlığında kullanılan ilaçlar ile 33 bin hanede ilaçlama çalışması gerçekleştirildi.

“2023 yılında sahil kesiminde artış gösterdi”
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2016 yılında ilk kez Gürcistan’da tespit edilen kahverengi kokarcanın 2017 yılında Artvin ilinde görüldüğünü söyledi. Yılmaz, “Ülkemizde tespit edilmesi ile birlikte il müdürlüğü olarak çalışmalara başlamıştık. İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzaklar kurmuştuk ve ilimizdeki yayılımını takip etmeye başlamıştık. 2022 yılına kadar kurduğumuz bu tuzaklara sadece Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını gözlemlemiştik. Ancak İlimizde bu yıla kadar düşük popülasyonda seyir eden kahverengi kokarca zararlısı, 2023 yılında ilaçlama döneminde havaların yağışlı geçmesi ve ardından yaz mevsiminin sıcak geçmesi nedeniyle özellikle sahil ilçelerimizde ani bir artış göstermiştir" diye konuştu.

“Şuana kadar 385 eğitim toplantısı düzenlendi”
Şuanda il genelinde kahverengi kokarca konusunda eğitim seferberliği gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, “19 ilçemizde il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli konu uzmanlarının sunumları ile muhtarlarımız konu hakkında bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca kırsal mahallelerde üreticilerimize gerek sunum şeklinde gerekse bahçe okulu eğitimleri ile eğitimler yapılmıştır. İl ve ilçe müdürlüklerimizde görev alan konu uzmanı personelimiz ile birlikte ziraat odalarında bulunan tarım danışmanlarımızın da görev aldığı bu eğitimler halen devam etmektedir. Bu zamana kadar 385 adet eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir. Müftülüklerimizle koordineli olarak cuma namazı hutbelerinde mücadelenin önemine değinilmiş, kırsalda halkın içinde olan imamlarımıza konunun öneminden dolayı eğitim toplantıları düzenlenmeye devam edilmektedir. Yüz yüze eğitimler yanında üretici cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek, kurumumuza ait web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla konu devamlı olarak gündemde tutulmaktadır. Eğitimlerde il müdürlüğümüz ve bakanlığımızca bastırılan liflet ve broşürler dağıtılmaktadır" ifadelerini kullandı.

“2 ayda 33 bin hanede ilaçlama yapıldı”
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekibi ve ekipmanları ile 2 ayda 33 bin hanede çalışma yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Havaların soğumasıyla birlikte kışlak alanlara gelen kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesinde halk sağlığında kullanılan ilaçlar ile zararlının çok yoğun olduğu mahallelerde ilaçlama çalışmaları yapılmıştır. Bu ilaçlamanın faydasını gören bazı muhtarlıklarımız kendi mahallelerinde ekipler kurmuşlardır. Müdürlüklerimizce eğitildikten sonra kendi mahallelerinde ilaçlamaya katkı sağlamışlardır. Bu zamana kadar sektör paydaşlarımızın ve bazı ilçe belediyelerimizin katkıları ile alınan ilaçlarla Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait ilaçlama ekipleri tarafından 33 bin hanede ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir.”

HüseyinHüseyin