ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 10:52
Advert

Karadenizin kabusu kahverengi kokarcaya karşı ’samuray arısı’

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, istilacı tür olan kahverengi kokarcayla samuray arısı ile biyolojik mücadele yapılacağını söyledi.

ÇEVRE
Giriş Tarihi : 09-11-2023 17:19
Karadenizin kabusu kahverengi kokarcaya karşı ’samuray arısı’

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, istilacı tür olan kahverengi kokarcayla samuray arısı ile biyolojik mücadele yapılacağını söyledi.
Samsun’da gerçekleşen toplantıda istilacı tür olan ve popülasyonun her geçen arttığı tespit edilen kahverengi kokarca ile mücadele anlatıldı. İstilacı bir tür olan, Samsun’da 2019 yılında ilk kez varlığı tespit edilen ve bu yıl özellikle temmuz ayının 2. yarısından itibaren popülasyonunu önemli derecede artıran kahverengi kokarcanın tanınması ve mücadelesi konularında toplantılar devam ediyor. "Kahverengi kokarcanın tanınması, mücadelesinde biyolojik mücadelenin önemi” konulu toplantı, koordinatör araştırma enstitüsü olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde (KTAE) görevli uzman Ziraat Y. Müh. Kaan Altaş’ın sunumu ile yapıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kahverengi kokarca, bölgemiz ve ilimiz ekonomisi için başta fındık olmak üzere önemli birçok tarımsal üründe yüksek bir zarar meydana getirme kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla zararlı ile zamanında ve etkin bir şekilde tarım müdürlüğümüz ve KTAE koordinasyonunda 17 ilçe müdürlüğümüz ve tüm paydaş kurum ve kuruluşlarla birlikte bakanlık acil eylem planı çerçevesinde iyi ve başarılı bir mücadele ortaya koyabileceğiz. Bu amaçla; koordinatör araştırma enstitüsü olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kurulan Karadeniz Biyolojik Mücadele Laboratuvarında, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan samuray arıcığının (Trissolcus japonicus) üretilerek doğaya salınması ile zararlıya karşı, çevre dostu, bir biyolojik mücadele yöntemi etkin bir rol oynayacaktır” diye konuştu.
Toplantıda yapılan sunumun ardından, bu zararlıya karşı alınacak önlemler ile birlikte, zararlının pasif olduğu bu dönemde, çekildiği kışlak, ev ve depo vb. gibi yerlerde yapılması gereken mekanik mücadelenin de önemi vurgulanarak, karşılıklı görüş ve düşünceler aktarıldı.
Toplantıya; Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, şube müdürleri, 17 ilçenin tarım ve orman müdürleri ve teknik elemanları katıldı.

HüseyinHüseyin