ŞEBİN GÜNDEM
HV
20 NİSAN Cumartesi 07:23
Advert

KFMİB, fındıkta ihracat sayılarını açıkladı

KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği KFMİB İdare Heyeti Başkanı Edip Sevinç, Türkiye’nin fındık ihracatının geçtiğimiz sene eylül-ekim aylarında ölçü bazında yüzde 41, döviz girdisi bakımından ise yüzde 37 eksildiğini belirterek "Son 30 senenin en düşük ihracatı asıllaştı" dedi.

HABER
Giriş Tarihi : 24-09-2021 00:02
KFMİB, fındıkta ihracat sayılarını açıkladı
"

 

KFMİB Başkanı Edip Sevinç, 2020-2021 sezonunun ilk iki ayının fındık ihracatı performansın değerlendirdi. Ülkede ehemmiyetli ihraç kalemlerinden biri olan ve net ihracat girdisi ile hem Türkiye hem de bölge ekonomilerine kazanç ve istihdam istikametinden büyük katkıda bulunan fındık ihracatında bu sezon beklenen ihracatın asıllaşmadığını kaydolan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Heyeti Başkanı Edip Sevinç, “İhracat sezonunun en hareketli olması gereken ilk iki ayında yaşanan düşük performans evham verici ebatlardadır” dedi.

 

1 Eylül-31 Ekim 2020 yarıyılında fındık ihracatının bir evvelki senenin aynı aylarına göre, ölçü bazında yüzde 41.06, döviz girdisi bazında ise yüzde 37.10 oranında düşüşler gösterdiğini belirten Sevinç, özellikle ekim ayı ihracatının 2014’de yaşanan ve mahsulün yarısının kaybolduğu ağır don hadiseyi sonrası hariç, son 30 senenin en düşük seviyesinde hakikatleştiğine dikkat çekti.

Sevinç, 1-31 Ekim tarihleri arasında geçtiğimiz sene 53 bin 735 kilo ihracatın karşılığında 346 milyon 75 bin 847 dolar kazanç elde edilmesine karşın bu yıl bu sayının 25 bin 221 kilo karşılığında 173 milyon 267 bin 601 dolar olarak asıllaştığını aktardı.

Türkiye’nin geçtiğimiz seneden kalan devir ile 2020-2021 sezonuna yakın bir ihracatı hakikatleştirecek mahsule sahip olduğuna değinen Sevinç, “Bizdeki orta büyüklükteki 2020 rekoltesinin aksine tüm rakip üretici ülkeler de  özellikle İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri’de rekor imaller asıllaşmıştır. Ülkemiz sektöründe yaşanmakta olan ve talep/arz balansındaki nerede ise durma noktasındaki çok düşük talep seviyeyi, bu rakip ülkeler tarafından fırsata dönüştürülmüş olup, hayal dahi edemeyecekleri ihracat çoğalışları seviyelerine erişmişlerdir. Bu ilave elde ettikleri hisse, netlikle Türk fındığını evrensel çaptaki pazarını azalmıştır” ifadesinde bulundu.

 

KFMİB Başkanı Sevinç, “Pandemi kaynaklı mümkün iç ve dış arz düşüşünün ise varsayımlarımızın da çok üzerinde hakikatleşeceğini üzülerek görmekteyiz. Bu krizin daha da ileri seviyede ve uzun süreli olasılığı da ne yazık ki mevcuttur” dedi.

Sevinç, "İhracatımızdaki düşüş trendinin bölge istihdamına negatif tesirleri kısa zamanda sezilmeye başlanmış, bir çok fındık kırma ve çağdaş operasyona kuruluşları kısmen imali durdurmuş veya ancak düşük kapasite  ile çalışabilmektedirler. Fındık dışında ve  kısmen de olsa  muhtelif kategorilerde fındığa seçenek olabilecek başta Amerika Birleşik Devletleri bademi öteki tüm sert kabuklu meyvelerdeki yüksek rekolteler ve düşük maliyet seviyelerinin piyasalara önümüzdeki aylarda daha da fazla tesirini  görebiliriz. Ülkemizde yaşadığımız ihracat düşüşünün ne Cumhurbaşkanımızın takdir ederek Toprak Mahsulleri Ofisi’ya regülasyon görevi verdiği ve herkes tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılanan maliyet ile ve ne de maliyetlerin bugün eriştiği seviye ile hiçbir alakası yoktur. Gerçek mesele; iç ve dış müşterileri harekete geçirecek ve tekerrür Türkiye’ye yönlendirecek bir talep kararının piyasada oluşamamasından kaynaklanmaktadır.” diye konuştu. 

Yapılan manipülasyonlar neticesinde yaşanan mevcut gidişatın öncelikle üreticilerin değil, spekülatörlerin ve rakip ülkelerin emellerine hizmet ettiğini dile getiren Sevinç, “Ne Yazık Ki akıp geçmekte olan zaman, senelerdir gereksinimleri olan fındığı Türkiye dışından sağlayabilme hayali kuranların lehine işlemektedir. Salgın koşulları ile çikolata, şekerleme alakalı sektörlerde yaşanmakta olan kriz ve arz düşüşlerinin buna ihtimal tanıyacağını unutmamalıyız. Ancak tüm negatif koşullara karşın önümüzdeki aylarda bu mevcut tablonun ülkemiz lehine değişeceği, Türk fındık sektörünün öğrenilen eforu ve ihracatçılarımızın dünya çapındaki prestijlerinin bu meselelerinde üstesinden geleceğine dair umudumuzu ve çalışma azmimizi gözetmeye devam ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

 

AdminAdmin