ŞEBİN GÜNDEM
HV
26 NİSAN Cuma 00:03
Advert

Mahmut Tonbul; “Bugün sizlerle dertleşmek istiyorum”  

Çanakkale’de yaşayan hemşehrimiz Mahmut Tonbul’un siz değerli hemşehrilerimize selamı var. Şebinkarahisar’da olası yaşanacak bir depreme karşı alınması gereken tedbirleri tek tek dile getiren Mahmut Tonbul, Şebinkarahisar’da çok acil deprem seferliği başlatılması gerektiğini madde madde sıralayarak, “Benim yüreğim Karahisar'ın kara taşı değil ki her sıkıntıyı içine atıp atıp daha da kararsın.” dedi.

HABER
Giriş Tarihi : 04-10-2021 11:42
Mahmut Tonbul; “Bugün sizlerle dertleşmek istiyorum”  
"

BUGÜN SİZLERLE DERTLEŞMEK İSTİYORUM

 

Hemşehrilerim toplanın hele!!!

Size diyeceklerim var.

Benim yüreğim Karahisar'ın kara taşı değil ki her sıkıntıyı içine atıp atıp daha da kararsın.

Bugün sizlerle dertleşmek istiyorum.

 

2020 yılı Ocak ayında Elazığ depreminin memleketimde de hissedildiğini öğrendiğimde hemen telefona sarılıp ahval nedir sormak istedim. Anneme, kardeşime ve dostlarıma ulaşamadım. Deprem nedeniyle neredeyse tüm Türkiye'de 12 saat cep telefonları çalışmadı. Arama ve görüşme yapamadık. Deprem bölgesinin Şebinkarahisar'a uzaklığı 400 km olmasına rağmen ALO İYİ MİSİNİZ? diyemedim.

 

2015 yılında AFAD'dan tüm eğitimlerimi alarak hatta Acil Durum ve Afet Yönetimi üniversite bölümünü de bitirerek AFAD GÖNÜLLÜSÜ olarak etkin şekilde çalıştım. Yine 2015 yılında Türkiye'de ilk resmi Motosikletli Arama Kurtarma Derneğini kuran beş kişiden biri oldum.

 

Artık doğduğum topraklar içinde birikimlerimle bir çalışma yapmam gerekiyordu. Yaklaşık 7 aylık bir çalışmanın sonucunda “Şebinkarahisar ve Çevresi Deprem Eylem Planı “ adı altında Avrupa Birliği destekli projelerin de normlarına uygun bir proje hazırladım. Sadece Şebinkarahisar değil, haberleşme alanında Alucra ve Çamoluk ilçelerini de kapsayan bir projeydi.

 

Kısaca projenin içeriğinden bahsedeyim sizlere;

 

İlçemiz Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde olup 1. Derece deprem bölgesidir. Şebinkarahisar Alucra ve Çamoluk üçgeni Giresun ilinin en riskli bölgesidir.

 

1-Şebinkarahisar'ın İl Merkezine uzaklığı 112 km, Sivas İl Merkezi 180 km, Erzincan İl Merkezi 144 km uzaklıkta olup, coğrafi koşullar göz önünde bulundurulduğunda her il merkezine ortalama 2,5 saat uzaklıktadır. İlçemizde AFAD başkanlığımıza ait ekipmanları ile birlikte Acil Koordinasyon Merkezi Şefliği kurulması istedik. 1. Derece deprem bölgesi üzerinde kalan Şebinkarahisar Alucra ve Çamoluk ilçeleri için çok önemli olduğunu belirttik.

 

2-İlçemizin her mahallesine birer adet tam teşekküllü deprem konteyneri konulması.

 

3-Muhtarlar öncülüğünde her mahallede Afet Gönüllü Ekibi kurulması.

 

4-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak öğrencilerimize ve öğretmenlerimize uygulamalı deprem eğitiminin her sene periyodik olarak verilmesi.

 

5-Resmi kurumlardaki yetkin ve istekli personelin AFAD GÖNÜLLÜSÜ yapılması.

 

6-Deprem anında cep telefonlarının işlevini yitirmesi nedeniyle Giresun ,Sivas, Erzincan gibi komşu illerle iletişimin kesilmemesi için Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk dağlarında yerlerini dahi belirlediğimiz yükseltilere telsiz röle istasyonu kurularak kesintisiz telsiz iletişimine geçilmesi.

 

7-TAMP (Türkiye Afetle Mücadele Planı) kapsamında resmi kurum, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarındaki etkin personelin tespiti.

 

8-Hastanemiz bünyesindeki UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ) görevlilerinin sayısının artırılması.

 

9-İlçe merkezinde toprak kayması ve heyelan riski barındıran bölgelerin ağaçlandırılması.

 

Başlıca konu başlıklarını paylaştığım proje Kaymakamlığımızın üst yazısıyla Giresun AFAD müdürlüğüne bir yıl önce gönderildi.

 

Ne arayan oldu nede soran!!!!

 

Bir şey söyle kardeşim. De ki projeni beğenmedim. Proje yetersiz. Daha iyisini Şebinkarahisar için düşünüyoruz, onu yapacağız de. Bırakın artık üç maymunu oynamayı.

 

Bir de İç İşleri Bakanlığımız 2021 yılını Afet ve Eğitim yılı ilan etti. Bağlı olduğunuz Bakanlığımıza biraz saygınız olsun.

 

İddia ediyorum çevre iller dahil bırakın şahısları, AFAD tarafından dahi böyle detaylı bir proje bu güne kadar hiç hazırlanamamış.

 

Kuldan utanın Allah'tan ise korkun. Yazık kardeşim vallahi yazık.

 

Memleketi için çabalayan insanların heveslerini kırmayın. Yedi aylık çalışma kocaman bir sıfırla sonuçlandı.

 

Köşe yazarı olduğum Yeni Şebinkarahisar gazetesi ve Giresun merkezde faaliyet gösteren gazetelerimiz manşetten duyurdu. Projeyi yazdılar çizdiler. Yine gözler kapandı, kulaklar duymaz oldu...

 

1.Derece deprem kuşağında yer alan Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleri Giresun AFAD Müdürlüğünün birinci önceliği olması gerekirken, bizim proje Eğribeli aşamadı rüzgarda savruldu gitti...

 

Allah yaşatmasın ama eğer Şebinkarahisar ve çevre ilçelerde afet ve deprem yaşanırsa karşınıza dikilip bir vatandaş olarak bunun hesabını soracağım...

 

Başınızı ağrıttım sevgili hemşehrilerim. Söyleyeceklerim bu kadar.Afetsiz günler diliyorum. Kalın sağlıcakla.

 

Mahmut TONBUL

AdminAdmin