ŞEBİN GÜNDEM
HV
28 MART Perşembe 17:36
Advert

Meryem Ana manastırı nerede, nasıl gidilir? Meryem Ana manastırı ne zaman yapıldı?

Tarihin ve Kültürün beşiği Şebinkarahisar Sarıyer Köyü, Kayadibi Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Manastırı Şebinkarahisar’ın köklü tarihine ışık tutuyor. Duvarları resimlerle süslenmiş toplamda otuz iki odanın olduğu manastırın merdivenle çıkılan ikinci kademesinde yan yana eşit boyutlu dört öğrenci odası bulunmakta. Peki Meryem Ana Manastırı nerede, Meryem Ana Manastırına nasıl gidilir?

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 25-08-2021 02:28
Meryem Ana manastırı nerede, nasıl gidilir? Meryem Ana manastırı ne zaman yapıldı?
"

Şebinkarahisar'ın 11 kilometre doğusunda Sarıyer Köyü, Kayadibi Mahallesi’nde bulunan Meryem Ana Manastırı Bizans Dönemi'ne aittir. Sarp bir kayalığın ortasında büyükçe bir oyuk içerisine yapılmasıyla Trabzon Sümela Manastırı'nı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir.

 

 

Birçok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yer yer düzgün kesme taş kullanılsa da aslında yapı düzgün olmayan yerli moloz taşlardan inşa edilmiştir.

 

Manastırın önünde solda bir su sarnıcı, sağda ise kesme taştan yapılmış bir çeşme bulunur. Duvarları resimlerle süslenmiş toplamda 32 odanın olduğu manastırın merdivenle çıkılan ikinci kademesinde yan yana eşit boyutlu dört öğrenci odası vardır. En üstte kayalara oyulmuş kilise yer alır. Her nef bir apsise sahiptir.

 

 

Yatakhane, dershane, kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapı komplekslerinin bir arada olduğu manastır, 1939 depremi’nden sonra büyük ölçüde tahrip olmuş manastıra çıkış ve iniş hayli zorlaşmış durumda iken 2013 ve 2014 yıllarında Giresun Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek turizme açılmıştır. Birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı olan manastır, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca örenyeri ilan edilerek turizme açılmıştır.

 

 

Manastırın her yıl Ağustos ayının 28’inde Giresun, Ordu, Trabzon ve Gümüşhane illerinden gelen Rumlar’ın katılmasıyla düzenlenen canlı törenlere sahne olmuştur.

 

 

Şebinkarahisar Meryemana Manastırı'nın, Giresun merkeze olan uzaklığı 126 kilometredir. Araç ile ulaşımı kolaydır.

 

AdminAdmin