ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 08:40
Advert

O kemençenin sultanı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasından öğrendiği şekilde 20 yıldır kemençe çalıyor. Çolak, bölgenin tek kadın kemençe sanatçısı olma özelliği taşıyor.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 20-01-2024 10:15
O kemençenin sultanı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasından öğrendiği şekilde 20 yıldır kemençe çalıyor. Çolak, bölgenin tek kadın kemençe sanatçısı olma özelliği taşıyor.
İlçeye bağlı Aksüt köyünden olan Çolak, babası bölgenin ünlü düğüncüsü ve kemençe sanatçısı Veysel Vamin’den öğrendiği kemençeyi evlendikten sonra da çalmaya devam ediyor.
10 çocuklu ailesinde kemençe çalan 4 kardeşten birisi olan Çolak’ın oğlu da dedesi, dayıları ve annesini örnek alarak küçük yaşta kemençe çalmaya başladı. Herhangi bir nota bilgisi olmadan babasından öğrendiği gibi kemençeyi çalıp atma türkü söyleyen Çolak, önceki yıllarda bazı şenlik ve düğünlerde de sahne aldı. Torul ilçe merkezine taşınıp çocukları olduktan sonra ev ve çocuklarıyla ilgilenen Çolak, eşi ve çocuklarının talebi üzerine evinde kemençe çalmaya devam ediyor.
Kemençe çalmayı babasından öğrendiğini kaydeden Çolak, “Babam çalıyordu ondan öğrendim. Biz 10 kardeşiz. 4 kemençe sanatçısıyız. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Oğlum da öğrenmeye çalışıyor. Herhangi nota bilgim yok, kendi çabalarımla öğrendim. Atma türkü de söyleyebiliyorum. Ben yaklaşık 20 yıldır çalıyorum” dedi.
Evlendikten sonra çocuklarla ilgilenince kemençeyle çok fazla ilgilenemediğini, yayla şenliklerinde ve düğünlerde de kemençe çaldığını hatırlatan Çolak, “Torul civarında kadın kemençe çalanı duymadım. İnsanlar duyunca önce şaşırıyor sonra çalmamı istiyorlar. Halk eğitimde kursa gittiğim zaman da çalmıştım. Eşim de çalmamdan memnun oluyor. Çalmama karışmaz. Evde otururken bazen istek yapar çalarım birlikte söyleriz” diye konuştu.

“Hem annemin hem de dayılarımın sanatçı olmasından dolayı bende merak saldım”
Oğlu Ali Kayra Çolak ise televizyonlarda, internette hep kemençe sanatçılarını izlediğini, annesini ve dayılarını da dinleyerek onlardan öğrenmeye başladığını belirterek, “Hem annemin hem de dayılarımın sanatçı olmasından dolayı bende merak saldım ve öğrenmeye çalışıyorum. Bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum, sahne almak istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Arada eşimden istek parça istiyorum; çalıyor"
Eşinin kemençe çaldığını evlendikten sonra öğrenen eşi Erkan Çolak da “Ben memnun oluyorum. Arada istek parça istiyorum çalıyor, stres atıyoruz. Moralimiz bozuk olduğu zaman biraz moral depoluyoruz. Çocuğum da annesi ve dayısından öğrendiği için heveslenip çalıyor. Ben de destek olmaya çalışıyorum onlara” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımla gurur duyuyorum”
Annesi Fikriye Vamin ise kızıyla birlikte çocuklarının 4’ünün kemençe sanatçısı olduğunu hatırlatarak “Çocuklarımla gurur duyuyorum. Onlar kemençeyi babalarından öğrendi. Kemençeci Veysel Vamin’in çocukları onlar. 40 yıl kemençecilik, düğüncülük yaptı bu bölgede. Ebeveynler çocuklarının müziğe yönelmesine destek versinler” dedi.

HüseyinHüseyin