ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 22:18
Advert

Organik tarımla üretilen lahanalar tezgahta yerini aldı

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan organik lahanalar tezgahlarda yerini aldı.

ÇEVRE
Giriş Tarihi : 16-11-2023 09:50
Organik tarımla üretilen lahanalar tezgahta yerini aldı

Bayburt’ta kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan organik Bayburt lahanaları tezgahlarda yerini aldı. Kışın habercisi olarak bilinen, devasa büyüklükteki lahanalar 100 ile 150 lira arasında satılmaya başlandı.
Bayburt ve yöresinde yetiştirilen, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak bilinen ve birçok türü olan lahana, özellikle doğal yapısı ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle tercih ediliyor. Bayburt lahanasının başta turşusu olmak üzere, Bayburt’a özgü ekşi lahana yemeği, çorbası ve sarma dolması şehrin lezzet kültürleri arasında yerini alıyor.
Bayburtlu kadınların mutfaklarından eksik etmediği lahanaların satışa sunulmasıyla birlikte kadınların kışlık hazırlıkları da başladı.
Tezgahın en büyük lahanasının 25 kilo olduğunu vurgulayan üretici Fatih Aslan, en küçük lahananın 10 kilo olduğunu söyledi. Fiyatların 100 liradan başladığını belirten Aslan, bütçe durumuna, lahana büyüklüğüne göre fiyatların 150 liraya kadar çıktığını ifade etti.
Kışlık lahanalarını alarak evinin yolunu tutan alıcı Abdullah Güler, "Kışlık lahanalarımızı aldık, şimdi turşu yapma zamanı. Bayburt’un organik lahanası hem kaliteli, lezzetli oluyor, hem de turşusu iyi oluyor" dedi.
Fiyatları normal bulduğunu söyleyen bir diğer alıcı Bahattin Şahin ise, "Fiyatlar normal, günümüzdeki yaşam şartlarına göre normal geliyor. Pahalı bir dönemde yaşıyoruz, bir markete gidince en az 500-600 lirayı bırakıp çıkıyoruz. Bir lahanaya 100 lira veriyoruz, kışlık turşumuzu, sarmamızı, ekşi lahana lahana yemeğimizi yapıyoruz. Bence fiyatlar gayet normal, iyi. Bir de kendi yöremizin üretimi bu lahanalar. Doğal, organik bir sebzemiz. Fiyatı da dolayısıyla uygun geliyor" ifadelerini kullandı.

HüseyinHüseyin