ŞEBİN GÜNDEM
HV
28 MART Perşembe 12:10
Advert

Türk Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Pestil

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan pestil, geçmiş yıllarda kışın tüketilmek üzere yaz aylarında hazırlanıp güneşte kurutulan gıda maddesidir. Yüksek besin değeri sayesinde pestil ürünleri, günümüzde de kış aylarında vücut direncini arttırması sebebiyle sıklıkla tüketiliyor.  Pestil Hangi Yöreye Aittir? Pestil Nedir, Nasıl Yapılır? Pestil’in Faydaları nelerdir? Bu tatlı lezzet hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

HABER
Giriş Tarihi : 17-06-2021 18:35
Türk Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti: Pestil
"

Şebinkarahisar da asırlardan bu yana üretimi gerçekleşen pestil, pekmez ve Köme doğallığından hiçbir şey kaybetmeden üretilir.

Dut kurusundan kaynatılarak elde edilen ve  her mevsim tüketebileceğiniz bir ürün pestil, içerdiği üst düzey enerji değeri ve ayrıca sahip olduğu diğer besin kaynakları nedeniyle, çok tercih edilen ve aranılan bir ürün olmuştur.

Pestil Hangi Yöreye Aittir?

Tüketicilerine eşsiz bir tat ve meyve aroması sunan pestiller, sunduğu lezzet ile ülkemizin hemen her bölgesinde keyifle tüketilen tatlı lezzetlerdendir. Özellikle Kelkit Vadisi Giresun - Şebinkarahisar, Gümüşhane, Malatya gibi bölgelerde üretilen pestil besin değeri ve lezzeti ile tüm dünyaya nam salmış bir lezzete sahiptir. Son zamanlarda Pestil çok farklı üretim çeşitleriyle geçmişten günümüze eşsiz tadıyla sofraları süslemekte.

 

Pestil Nedir, Nasıl Yapılır?

Yüzyıllar önce meyve ürünlerini mevsimleri dışında tüketmek amacıyla yapılan lezzetli pestil ürünleri, günümüze kadar ulaşmış geleneksel bir lezzettir. Pestil; dut, üzüm ve vişne gibi şeker oranı yüksek meyvelerin mevsiminde toplanıp temizlenmesinin ardından süt, pekmez ve un ile harmanlanması sonucu üretilen bir gıda maddesidir.

Tam mevsiminde toplanan meyvelerin posaları çıkarılıp üzerine ağırlıklar koyularak ince tabakanın bozulmaması sağlanır. Suyu akan ve geriye posası kalan meyveler zamanla içeriğinde bulunan şeker sayesinde birbirlerine yapışarak tutunmaya başlar. Zamanla güneş etkisi ile kuruyup sertleşmeye başlayan meyve posaları, hamur kıvamına gelene kadar sıkılır. Yaklaşık 8-10 gün içinde meyvenin su ve şeker yoğunluğuna da bağlı olarak pestil hazır hale gelir. Yapılan pestil yine kırılmadan ince tabakalar halinde toplanır ve ister kare şeklinde kesilerek ister rulo olarak sarılarak paketlenir. Günümüzde gıda sektöründe hizmet veren markaların ürettiği pestil ürünlerinin sade pestil, cevizli pestil, fındıklı pestil ya da bademli pestil olarak çeşitleri bulunmaktadır. Gıda markaları tarafından üretilen pestil ürünleri, farklı biçimlerde tüketicilere sunulmaktadır.

 

Pestil’in Faydaları nelerdir?

 

Üzüm ve duttan yapılan pekmez yüksek oranda demir minerali içeriyor.

 

Kan yapıcı özelliği sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlar için ideal bir gıdaya dönüşüyor.

 

Yüksek oranda selenyum içeriyor olmasıyla vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda içerdiği selenyum, tiroid hastalıklarının tedavisine de yardımcı oluyor.

 

Kalp ve damar hastalıklarını önleme etkisi vardır. Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır.

 

Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır.

 

İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.

 

Vücudun doku hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur ve yaraların çok daha hızlı iyileşmesini sağlar.

 

Yüksek oranda A, D, K, E ve B grubu vitaminlerini içerir. Vücudun günlük vitamin ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

 

Vücudun hormon seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

 

İçerdiği yüksek oranda çinko sayesinde iktidarsızlık sorunu yaşayanlar için ideal bir gıdadır.

 

Çinko büyüme, cinsel gelişme ve üreme için önemli bir mineraldir.

 

Yağda eriyen vitaminlerin vücut tarafından çok daha verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

 

Soğuk havalarda vücut ısısının korunmasına yardımcı olur.

 

Yapılan son araştırmalar kansere yakalanma riskini azalttığını kanıtladı.

 

Vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur.

 

İçerdiği yüksek oranda kalsiyum sayesinde diş, kemik ve tırnak sağlığını korur.
AdminAdmin