ŞEBİN GÜNDEM
HV
19 NİSAN Cuma 15:53
Advert

Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi Kars’ta

Kars, turizmine kazandırılan Peynir Müzesi, Dünya’nın 18’inci ve Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olarak yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Peynir Müzesi’ni 3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 23-05-2022 08:00
Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi Kars’ta
İLGİLİ HABERLER Giresun Belediye Başkanı Şenlikoğlu, festivali değerlendirdi Diyarbakırlı öğrenciler, kuş dili ile tanınan Kuşköy köyünü gezdi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kars, turizmine kazandırılan Peynir Müzesi, Dünya’nın 18’inci ve Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olarak yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Peynir Müzesi’ni 3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti.


30’dan fazla peynir çeşidinin sergilendiği, "Dünya’nın 18. Peynir Rotası" olarak tescillenen, Türkiye’de ilk ve tek olan ’Peynir Müzesi’ Kars’ın yeni turizm destinasyon noktası olarak öne çıkmaya başladı.


“Tarihimizi de anlatmamız gerekiyordu”
Peynir Müzesi’nde tarihi anlatmak gerektiğini belirten Müze Müdürü Yeşim Koç, “Burası aslında 1734 yılında yapılmış bir tabya, ismi Süvari Tabya olarak geçiyor. Aynı zamanda Dere Tabyası olarak biliniyor. Özellikle tarihi açıdan bizim için önemliydi bu bina, tarihimizde mutlaka gelen misafirlerimize anlatmamız gerekiyordu” dedi.


Koç, “İçerisine girdiğimiz zaman burada özellikle Kars peynirlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Kars peynirlerinin tamamıyla imalatından satışına kadar anlatmaya çalışıyoruz. Yayla bölümümüz var, süt sağım alınımız var. Endemik bitki bölümümüz var. Gravyer imalat bölümümüz var. Osmanlı evler, Rus binalarını tanıttığımız bölümlerimiz mevcut” diye konuştu.


“3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti”
Peynir Müzesi’nin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Müze Müdürü Yeşim Koç, “Yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Hem turizm açısından aslında burası çok önemli oldu. Hem de Kars halkı tarafından da yoğun bir ilgiyle karşılaştık. 3 aylık bir müzeyiz. Şubat ayından beri açık müzemiz, Şubat ayından bugüne kadar gelen ziyaretçi sayımız 12 binin üzerinde, bu yönüyle gurur verici, inşallah daha fazla olacaktır, daha da artacaktır ziyaretçi sayımız” şeklinde konuştu.


Kars Peynir Müzesi’nde ahır bölümü, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı, peynirin imalat serüveni anlatılırken, geçmişten günümüze peynir yapımında kullanılan araç ve gereçler de sergileniyor.
Dere Tabyası’nın tarihçesinin de anlatıldığı bölümün de yer aldığı müzede temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, gravyer yapım salonu, peynir salonu, Kars evleri, şefin bölümü, atölye bölümleri de bulunuyor.
Peynir yapımının hareketli olarak canlandırıldığı Peynir Müzesi’ni 3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti.

Hüseyin Şenel Odacı

ETİKETLER: ÇOK OKUNANLAR Bugün Bu Hafta Bu Ay

Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi Kars’ta

GZT Giresunspor’un 2021-2022 karnesi

Görele’ye yarı olimpik yüzme havuzu

Giresun’da Aksu balıkçı barınağındaki balıkçılar kirlilikten şikayetçi

Giresun Belediye Başkanı Şenlikoğlu, festivali değerlendirdi

Şebinkarahisarlı Muhammed Emir Bayram’dan Dünya Üçüncülüğü Geldi

Şebinkarahisar Belediyesine Kadın Eli Değdi

Şebinkarahisar MYO Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü Öğrencileri Başarıyla Dönüyor

Dursun Özbek Yeniden Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığına Aday Olacak

Genç Şampiyon, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında Toprağa Verildi

DSİ’ Müdür Vekili Kaya Yıldız'ın Görevden alınması tartışma yarattı

İş İnsanı Dursun Özbek’in Şebinkarahisar'a yaptıracağı okulun inşaat çalışmaları başlatıldı

Şebinkarahisar’da Ermeni mermilerinin izleri 107 yıldır duruyor

Matematik Köyü'nün Kurucusu Ali Nesin, Akit TV Haber Koordinatörü Muharrem Coşkun'a konuk oldu

Şebinkarahisar’da Nurettin Bay Konseri Yapılacak

window.onload = function() { comment_module() }; Şebinkarahisar Haber Merkezi - Şebinkarahisar Haberleri

Copyright

Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır. Sistem : Haber Yazılımı (function(m,e,t,r,i,k,a){m[i]=m[i]||function(){(m[i].a=m[i].a||[]).push(arguments)}; m[i].l=1*new Date();k=e.createElement(t),a=e.getElementsByTagName(t)[0],k.async=1,k.src=r,a.parentNode.insertBefore(k,a)}) (window, document, "script", "https://web.archive.org/web/20220523164135/https://mc.yandex.ru/metrika/tag.js", "ym"); ym(88822622, "init", { clickmap:true, trackLinks:true, accurateTrackBounce:true }); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-41037980-3'); SON DAKİKA Hakan Keleş’ten sezon değerlendirmesi FİSKOBİRLİK’e istihdama katkı teşekkürü Giresun Belediye Başkanı Şenlikoğlu, festivali değerlendirdi Giresun’da Aksu balıkçı barınağındaki balıkçılar kirlilikten şikayetçi Görele’ye yarı olimpik yüzme havuzu GZT Giresunspor’un 2021-2022 karnesi Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi Kars’ta Giresun Yarı Maratonu koşuldu Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Bursiyer Öğrencileriyle Yemekte Buluştu Şebinkarahisar Belediyespor Antrenörü Recep Kayahan’a Plaket Verildi get_weather() get_currency() $(document).ready(function(e) { $(".new_window").attr("target","_blank"); }); $(".after-load").show(); !function(e,t,n,s,u,a){e.twq||(s=e.twq=function(){s.exe?s.exe.apply(s,arguments):s.queue.push(arguments); },s.version='1.1',s.queue=[],u=t.createElement(n),u.async=!0,u.src='//web.archive.org/web/20220523164135/https://static.ads-twitter.com/uwt.js', a=t.getElementsByTagName(n)[0],a.parentNode.insertBefore(u,a))}(window,document,'script'); // Insert Twitter Pixel ID and Standard Event data below twq('init','o7e1b'); twq('track','PageView'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-HL7M76JZ98'); ×
AdminAdmin