ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 08:37
Advert

Yeni doğan Buzağıların sağlığı nasıl korunur

Yeni doğan buzağılar, enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına karşı çok hassastır. Bu nedenle, doğumdan hemen sonra göbek bakımı, kolostrum verilmesi, temiz ve hijyenik bir ortamda yetiştirilmesi ve düzenli aşılanması gibi önlemler alınmalıdır. Bu önlemler, buzağıların sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

ÇEVRE
Giriş Tarihi : 23-01-2024 13:06   Güncelleme : 24-01-2024 10:58
Yeni doğan Buzağıların sağlığı nasıl korunur
 

 

Yeni doğan buzağılar, enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına karşı özellikle hassastır. Bu nedenle, buzağıların sağlığını korumak için doğumdan hemen sonra başlayarak dikkatli bir bakım ve yönetim gereklidir.

 

Yeni doğan buzağıların sağlığını korumak için yapılması gerekenler özetle şunlardır:

1-  Doğumdan sonra göbek bakımı:  Göbek kordonunu 7-8 cm yükseklikte kesin ve  tentürdiyot vb. uygun bir antiseptik sürün. Göbek kordonunu çok kısa kesmek, enfeksiyon riskini artırabilir.

2- Doğumdan hemen sonra kolostrum verilmesi: Kolostrum (ağız sütü), anne sütünün ilk 24 saat içinde üretilen ilk sütüdür, buzağıların bağışıklık sistemini geliştirmek için gerekli olan antikorlar açısından zengindir. Doğan buzağıya doğumdan sonraki 2 saat içinde kolostrum verilmelidir.  Doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde içirilecek kolostrum miktarı buzağının doğum ağırlığının yaklaşık %10'una ulaşmalıdır.

3- Temiz ve hijyenik bir ortamda yetiştirilmesi: Buzağıların bulunduğu ahır ve yataklar düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bu, enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Buzağılar, özellikle soğuk havalarda soğuktan korunmalı; bulunduğu ahır uygun sıcaklıkta ve kuru olmalıdır.

4- Düzenli aşılanması: Buzağılara doğumdan sonra septisemi serumu uygulanmalıdır. Bölgede görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için periyodik  olarak aşılanmalı ve  veteriner hekim tarafından düzenli sağlık kontrolünden geçirilmelidir.

AdminAdmin