ŞEBİN GÜNDEM
HV
28 NİSAN Pazar 02:01
Advert

Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar

Samsun’da kadın çiftçiler, yöresel lezzetlerden tirit için kaz yetiştiriyor.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-11-2023 13:52
Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar

Samsun’da kadın çiftçiler, yöresel lezzetlerden tirit için kaz yetiştiriyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hayata geçirdiği ‘Yöresel Tat Tirit İçin Kaz Yetiştiriciliği Projesi’ ile çiftçiler desteklenmeye devam ediliyor. Doğu Karedeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) destek verdiği ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında yıl içinde 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verildi. Proje kapsamında aldıkları kaz palazlarını yetiştiren çiftçiler belirli periyotlarda belediye ekipleri tarafından ziyaret edilerek kaz yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirilmeye devam ediliyor.

“3 ilçede bin 500 kaz palazı dağıtıldı”
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Enver Demirhan, proje ile Kavak, Havza ve Ladik ilçelerinde çiftçilerin ek kazanç elde etmeleri ve buna bağlı refah düzeylerinin artırılmasının planlandığını belirterek, “Projede ayrıca sektöre yeni üreticiler kazandırmak, kaz etinden yapılan tiritten geçimini temin eden işletmelere materyal oluşturmak, yöresel tatlardan olan kaz tiridi geleneğinin devam etmesine katkıda bulunmak da hedefleniyor. Proje kapsamında 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verilmişti. Bizde belirli periyotlarla çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz, hem süreçle ilgili son durumu takip edip hem de yetiştiricilikle ilgili bilgilendirme desteği vermeye devam ediyoruz” dedi.
Destek alan çiftçi Ebru Şahinkaya, “Genç kadın çiftçilerin projelerle desteklenmesi ülkemizin tarım noktasındaki geleceği açısından çok önemli. Kaz desteğini duyunca çok sevindik. Bu destek bizi hedefimizde 10 adım ileri taşıdı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” diye konuşurken, Ayten Aksoy isimli çiftçi de kadınların böyle projelerle desteklenmesinin çok güzel olduğunu belirterek, “Çiftçilerimizin desteklenmesi önemli” şeklinde konuştu.
Kadınlara yönelik devlet kurumları tarafından fırsat niteliğinde destekler verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Nurşen Özeren ise şunları söyledi:
“Kadınlarımız fırsat verildiğinde çok güzel işleri ortaya çıkarıyorlar. Tarımda üretimi artırmak adına böyle destekler çok iyi. Bize güvenen, inanan, destekleyen Başkan Mustafa Demir’e çok teşekkür ederiz.”

HüseyinHüseyin