ŞEBİN GÜNDEM
HV
27 NİSAN Cumartesi 14:16
Advert

CHP Genel Başkanı Özel, fındığa 4 dolar vaat etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Çiftçiye alan bazlı gelir desteğinin artırılarak, fındıkta 4 dolar fiyatın altındaki tüm işlemler men edilmelidir” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-03-2024 18:44   Güncelleme : 20-03-2024 18:44
CHP Genel Başkanı Özel, fındığa 4 dolar vaat etti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Çiftçiye alan bazlı gelir desteğinin artırılarak, fındıkta 4 dolar fiyatın altındaki tüm işlemler men edilmelidir” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 31 Mart Yerel Seçimler öncesi Doğu Karadeniz’deki dördüncü durağı Giresun oldu. Özel, Atatürk Meydanı’nda seçim otobüsünden yaptığı konuşmada Giresun merkez ve ilçelerde partisindeki belediye başkan adaylarına oy istedi. Özel, “Giresun şüphesiz dünyanın en güzel, en kaliteli fındığının üretildiği yer ancak fındık üreticisinin derdi tasası bitmiyor. 4 liralık mazot 19 TL olmuştu. Buna Giresun’dan bir itiraz yükseltmek gerekiyor. 44 TL mazotla tarım olmaz, fındıkçılık olmaz, geçim olmaz. Uzun süredir unuttukları bir şey var; ÖTV ve KDV. Ege kıyılarındaki, Antalya’daki lüks yatlara, gezi teknelerine, denizlerdeki gemilere ÖTV’siz, KDV’siz verilen mazotun bugün 44 liradan çiftçiye verilmesi kabul edilemez. Dünyadaki fındığın üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de yapılıyor ve bunun en kalitelisi Giresun’da üretiliyor ancak fındıkta sadece 2 milyar dolarlık bir ihracat gelirimiz var. Yani 120-130 milyar dolarlık bir pazar var. Basit bir hesapla 100 milyar dolarlık bir pazarın bizde olması lazım. Bize 2 milyar geri kalan dünya devletinde. Yani bu fındıktan biz hakkımızı alsak, Ordu, Bartın, Zonguldak, Giresun ve Trabzon bu fındıktan hakkını alsa sizin sırtınız yere gelmez. Dünyanın en zengin üreticileri olursunuz. Ama hesap ortada, 100 milyarlık pazarın 50’de biri bize, 50’de 49’u dünya devi kartellere gidiyor. Bir yandan da 2B arazileri sorunları var. Fındık bahçelerini elimizden almaya çalışıyorlar. Bir diğer taraftan yine çok önemli gördüğümüz bir sorun alan bazlı destekleme. Alan bazlı desteklemede dönüme 170 TL veriyor. 10 dönüm bahçe olsa bin 700 TL veriyor. Bunlar 10 yıldır aynı parayı veriyor ya 10 yıl önce mazot 2 TL 60 kuruş, 170 TL veriyorsun. Bugün mazot 44 TL, yine 170 TL veriyorsun. Bu alan bazlı desteklemenin derhal arttırılması, ürün bazlı desteklemelerin derhal arttırılması, 4 dolar fiyatın altındaki tüm işlemlerin men edilmesi, bu konuda cezai yaptırımlar uygulanması, fındıkçılığın sonuna kadar arkasında durulması gerekiyor” diye konuştu.

“En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı”
En düşük emekli maaşının asgari ücret olması gerektiğini de belirten Özel, “Bundan 22 yıl önce Adalet ve Kalkınma Partisi geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Yani size hiç dokunmasa, hiç karışmasa bugün asgari ücret 17 bin TL. 26 bin TL emekli maaşı alacaktınız. Allah var ya 26 bin TL hiç fena bir emekli maaşı olmazdı en düşüğü için. Yani bugün asgari ücretin yüzde 59’unu size veriyorlar ve bu öyle ufak tefek bir şey değil. Bakın 3 Kasım 2002 tarihinde en düşük maaşı alan emekli maaşını çekse şuradaki kuyumcuya gitse, tam 8 çeyrek altın alıyor. Bugün 10 bin lirayla 2 buçuk çeyrek altın alamazsınız. Yani 5 buçuk çeyrek altın kayıp” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından partisinin Giresun merkez ve ilçe belediye başkan adaylarını tanıtan Özel, daha sonra Ordu’ya hareket etti.
AdminAdmin