ŞEBİN GÜNDEM
HV
26 NİSAN Cuma 18:22
Advert

Kemik tarak coğrafi işaret tescili aldı

Önemli el sanatlarından bir tanesi olan kemik tarağına coğrafi işaret tescili alındı.

HABER
Giriş Tarihi : 02-05-2023 18:31   Güncelleme : 02-05-2023 18:34
Kemik tarak coğrafi işaret tescili aldı

Önemli el sanatlarından bir tanesi olan kemik tarağı coğrafi işaret tescili aldı.

Sivas'ın önemli el sanatlarından bir tanesi olan kemik tarağı coğrafi işaret tescili aldı. Sivas'ın önemli el sanatları arasında yer alan ve geçmişten günümüze bir değer olarak ulaşan Sivas Kemik Tarağı, Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların boynuzlarından üretilen kemik tarak saç sağını koruyor. Üretiminde genellikle tosun, öküz, manda ve koçboynuzu kullanılıyor. İnsan sağlığı için faydalı ve doğada geri dönüşümü olan kemik tarak, boynuzda bulunan keratinden dolayı saçta kepeklenmeyi ve elektriklenmeyi önlüyor. Kemik taraklar hücreleri canlı tutarken aynı zamanda bakteri oluşumunu da engellediği için saç sağlığını da koruyor.

İlk olarak 1997 yılında Sivas Belediyesi'nin girişimleri ile Sivas El Halısının tescil edildiği Sivas'ın coğrafi işaretli ürünlerine son olarak kemik tarak da eklendi. Bu yılın ilk tescil haberi Ocak ayında Altınyayla Tonus Köftesinden gelmişti. Aradan geçen 4 aylık zaman diliminde bir sevindirici haber de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 19 Ocak 2022 tarihinde tescil başvurusunda bulunduğu kemik tarağın tescillenmesi ile yaşandı. Yapımında büyükbaş ve küçükbaş hayvan boynuzu kullanılan kemik tarağın tescil haberi zanaatkârları da mutlu etti. Kemik tarak ile birlikte Sivas'ın tescilli ürün sayısı 21'e ulaştı.

HüseyinHüseyin