ŞEBİN GÜNDEM
HV
24 NİSAN Çarşamba 10:48
Advert

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Çiftçiler İçin Zirai Tahmin Raporu yayınladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Zirai Tahmin Raporunda 7. Bölgede bulunan İllerdeki Çiftçilerin bu ayda yapması gereken işleri ve dikkat edilmesi gereken önerilerini açıkladı.

HABER
Giriş Tarihi : 09-03-2023 14:04   Güncelleme : 09-03-2023 14:13
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Çiftçiler İçin Zirai Tahmin Raporu yayınladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Zirai Tahmin Raporunda 7. Bölgede bulunan İllerdeki Çiftçilerin bu ayda yapması gereken işleri ve dikkat edilmesi gereken önerilerini açıkladı.

7. Böldede bulunan, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük için;

Perşembe günü ortası ile batısı, Cuma günü batısı ile doğu iç kesimleri, Cumartesi günü batısı, Pazar günü bölge geneli, Pazartesi günü kuzeybatı kıyıları hariç tamamı sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta yazlık hububat ekimlerine devam edilir. Kışlık ekilen hububatta azotlu gübre atılır. Nadas için derin sürümlere başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Arpada çiftlik gübresi uygulaması ile 2 ve 3 toprak işlemesi yapılarak tarla hazırlığı tamamlanır ve ekim yapılır. Mısırda toprak işlemesi yapılır. Bitki artıkları ve taşlar temizlenir. Baklagillerde toprak hazırlıklarına devam edilir.

Çayır mera yem bitkilerinde yonca ve korunga ekimleri için son toprak işlemesi yapılır. Gübre verilir. Ekim yatağında yabancı ot mücadelesi yapılır. Fosforlu gübreler toprak işlemesi sırasında veya ekimle, azotlu gübreler ise bir kaç parti halinde verilir.

Meyvecilikte yeni fidanlık tesisine devam edilir. Azotlu gübreleme yapılır. Meyve bahçelerinde toprak işlenir. Ayın ikinci yarısından itibaren kozalak akarı, elma pamuklu biti, göz kurdu ve şeftalideki klok mücadelesi yapılır. Kesilmiş çaylıklarda çapalama işleri yapılır. Turunçgillerde fosforlu ve çiftlik gübresi atılır. Fidan dikilir. Toprak işlemesi, çapalama, budama, aralama ve temizlik işleri yapılır. Zeytinlerde leke ve kara koşnil mücadelesi yapılır.

Bağcılıkta budama, boğaz kök kesme ve toprak işlemesi yapılır. Bağ maymuncuğu mücadelesine başlanır.

Sebzecilikte fide yastıklarına bakım yapılır. Tohum ekilir. Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlaması yapılır.

Süs bitkilerinde toprak ve saksı değiştirmesi yapılır.

HüseyinHüseyin