ŞEBİN GÜNDEM
HV
24 NİSAN Çarşamba 14:28
Advert

Polis, karanlık ağın en büyük yasadışı pazar yerinin kapatılmasının ardından 150 şüpheliyi tutukladı

Dark Web'in en büyük yasa dışı pazarı olan DarkMarket'in bu yılın başlarında kapatılmasının ardından, ABD, Avrupa ve Avustralya'daki kolluk kuvvetleri 150 iddia edilen satıcı ve alıcıyı tutukladı.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 28-10-2021 14:08
Polis, karanlık ağın en büyük yasadışı pazar yerinin kapatılmasının ardından 150 şüpheliyi tutukladı
"

Karanlık ağın en büyük yasa dışı pazarı olan DarkMarket'in kapatılmasının ardından 10 aylık bir soruşturma, 150 şüpheli uyuşturucu satıcısı ve alıcısının tutuklanmasıyla sonuçlandı.

DarkMarket bu yılın başlarında uluslararası bir operasyonun parçası olarak çevrimdışına alındı. Site, yaklaşık 500.000 kullanıcıyla övündü ve yaklaşık 320.000 işlemi kolaylaştırdı, AB'nin yasa uygulama kurumu Europol, müşterilerin kötü amaçlı yazılım ve çalıntı kredi kartı bilgilerinden silah ve uyuşturucuya kadar her şeyi alıp sattığını bildirdi. Alman makamları bu yıl Ocak ayında sitenin işletmecisi olduğu iddia edilen kişiyi tutukladığında, önemli oyuncuların bu hafta tutuklanmasına yol açan işlemlere ilişkin değerli kanıtlara da el koydular.

ABD Adalet Bakanlığı ve Europol'e göre, Dark Hunt Operasyonu kolluk kuvvetlerinin Amerika Birleşik Devletleri (65), Almanya (47), Birleşik Krallık (24), İtalya (4), Hollanda (4), Fransa, (3), İsviçre (2) ve Bulgaristan'da çok sayıda tutuklama yaptığını gördü (1). Tutuklamalar sırasında 31.6 milyon dolardan fazla nakit ve kripto paranın yanı sıra 45 ateşli silah ve kokain, opioidler, amfetamin, MDMA ve fentanil dahil olmak üzere yaklaşık 234 kilogram uyuşturucu ele geçirildi. Adalet Bakanlığı'na göre: "Bir dizi soruşturma halen devam ediyor."

Operasyonun bir parçası olarak, İtalyan yetkililer ayrıca diğer iki dark web pazaryerini (DeepSea ve Berlusconi) kapattı ve yönetici olduğu iddia edilen dört kişiyi tutukladı ve 3,6 milyon € (4,17 milyon $) kripto para birimine el koydu.

Operasyon ABD, Avrupa ve Avustralya'da gerçekleştirildi. Image: Europol

Karanlık ağ bir zamanlar uyuşturucu satan ve satın alanlar için nispeten güvenli bir sığınak olarak görülse de, Dark Hunt gibi uluslararası operasyonlarda şüphelilerin düzenli olarak tutuklandığı ve pazar yerlerinin hızla kapatıldığı görüldü. Dream, WallStreet, White House, DeepSea ve Dark Market dahil olmak üzere son yıllarda kapatılan dark web pazarlarının listesi oldukça geniştir. Her ne kadar kolluk kuvvetleri bu tür sitelerle kesinlikle Whac-A-Mole oynamak zorunda olsa da, yerleşik olanlar kapanır kapanmaz yeni pazarlar ortaya çıkıyor, bunu yapmak alıcıların ve satıcıların istikrarlı işler kurmasını zorlaştırıyor.

“Bugünkü gibi operasyonların amacı, karanlık ağda faaliyet gösteren suçluları haberdar etmektir: kolluk kuvvetleri, onların maskesini düşürmek ve yasadışı faaliyetlerinden sorumlu tutmak için araçlara ve küresel ortaklıklara sahiptir. Europol'ün Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jean-Philippe Lecouffe bir basın açıklamasında, "dark web alanlarında bile" dedi.

AdminAdmin