ŞEBİN GÜNDEM
HV
25 NİSAN Perşembe 12:27
Advert

Aşırı sıcağa maruz kalma, dünyadaki şehirlerde büyük ölçüde arttı

Dünya şehirlerindeki nüfus artışı, kentsel ısı adası etkisinden daha fazla insanı riske attı. Aşırı ısı ve nem, kentsel alanlarda daha tehlikeli hale geldi.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 06-10-2021 03:41
Aşırı sıcağa maruz kalma, dünyadaki şehirlerde büyük ölçüde arttı
"

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde tehlikeli seviyelerde ısı ve neme maruz kalma son otuz yılda patladı. 13.000'den fazla şehirde yapılan bir çalışmada, belirli bir yılda aşırı sıcak ve nemli günlere maruz kalan insan sayısı ("kişi-gün" olarak ölçülür) 1983 ile 2016 arasında üç katına çıktı.

Aşırı sıcaklık zaten hava durumuyla ilgili önde gelen bir katildir

Bu, çarpışan iki eğilimin bir belirtisidir: kentsel nüfus artışı ve artan küresel ortalama sıcaklıklar. Şehirler genellikle çevredeki kırsal alanlara göre daha yüksek sıcaklıklara ulaşır çünkü genellikle ısıyı hapsedecek şekilde tasarlanırlar. Bu yüzden insanlar şehir merkezlerine akın ettiğinde, aynı zamanda ısıya bağlı hastalık ve ölüm riskinin daha yüksek olabileceği yerlere de akın ediyorlar. Daha da kötüsü, aşırı ısı zaten hava durumuyla ilgili önde gelen bir katildir ve iklim değişikliği sorunu daha da kötüleştirmektedir.

Yazarlar, şehirlerin sakinlerini daha iyi korumak için ısınan bir dünyada serin kalmanın yollarını bulması gerektiğini savunuyor. “Bazı şehirlerde uzun vadeli adaptasyon açıkçası kasvetli. Ancak gezegenin çoğu için zaten sahip olduğumuz araçları kullanabiliriz” diyor Columbia Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve bugün Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Cascade Tuholske.

Bu bir planlama eksikliği."

Tuholske ve meslektaşları, dünya nüfusunun kabaca dörtte birinin aşırı ısı ve neme maruz kalmanın arttığı yerlerde yaşadığını buldu. Çalışma için, yaş termometre küre sıcaklık ölçeğinde "aşırı"yı en az 30 santigrat derece olarak tanımladılar. Islak ampul küre ölçeği, ısı, nem, rüzgar hızı, bulut örtüsü ve güneşin açısının ayrıntılı bir değerlendirmesidir. Bu ölçekte otuz derece, 106 derece Fahrenheit gibi hissettiren bir günle karşılaştırılabilir. (Bu, Celsius'tan Fahrenheit'e doğrudan bir dönüşüm değildir, çünkü sıcaklığın dışındaki faktörler dikkate alınır.)

Hava koşullarını kabaca belirlemek için hem kızılötesi uydu görüntülerine hem de yerdeki okumalara güvendiler. son üç on yıl. Araştırmacılar, Avrupa Komisyonu ve Columbia'nın Uluslararası Yer Bilimleri Bilgi Ağı Merkezi tarafından toplanan nüfus verilerini kullanarak, toplam "kişi-gün"ü elde etmek için aşırı sıcak günlerin sayısını her bir şehirdeki insan sayısıyla çarparlar üçlü>şehir sakinlerinin bu aşırı koşulları yaşadığı yer. Kişi-gün sayısı 1983'te yılda 40 milyardan 2016'da 119 milyara yükseldi - bu, dünya şehirlerinde aşırı sıcak havalardan kaç kişinin daha acı çektiğini gösteriyor.

Maruziyetteki artışın çoğunluğu, daha fazla insanın kentsel alanlara taşınmasıyla ilgilidir. Ama bu oran şehirden şehire değişebilir. Nüfus artışındaki patlama, Hindistan'ın Delhi kentinde ısıya maruz kalmanın ana itici gücüydü. Ancak Kalküta'da iklim değişikliği biraz daha büyük bir faktördü. Farklılıklar, çözümlerin muhtemelen her şehre uyacak şekilde uyarlanması gerektiğini gösteriyor. Şehirler yeni sakinleri çekmeye devam ettiğinden ve küresel ortalama sıcaklıklar artmaya devam ettiğinden, hızlı hareket etmeleri gerekecek. Hızlı hareket etmeleri gerekecek

Kentsel Isı Adası Etkisi adı verilen bir süreç nedeniyle, şehirler çevre bölgelerden birkaç derece daha sıcak sıcaklıklara ulaşabilir. Asfalt ve diğer koyu renkli yüzeyler ısıyı emer. Fabrikalardan ve egzoz borularından çıkan egzoz daha fazla ısı yayar. Ve gölge verecek daha az ağaç veya evapotranspirasyonun (insanların terleyerek soğumasına benzer bir süreç) serinletici etkisini sağlayan bitkiler var. Bu etkiler, zaman içinde daha az yatırım ve daha fazla endüstriyel faaliyet alan mahallelerde daha kötü olma eğilimindedir; bu, diğer araştırmaların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki renk toplulukları üzerinde orantısız olarak ağır kayıplara yol açtığını gösterdiği bir olgudur.

Artan riske rağmen, ısıya bağlı ölümler büyük ölçüde önlenebilir.

Mahallelere daha fazla ağaç ve yeşillik getirmek de yardımcı olur. Ayrıca insanları sıcak hava dalgalarına karşı uyarmak için yapılabilecek daha çok şey var, böylece halka açık soğutma merkezleri veya klima ile ısıdan kurtulmak için başka noktalar bulabilirler. New York City ve Los Angeles, dünyanın her yerinde tam da bunu yapmak için çalışan büyük metropol alanlarından sadece birkaçı.

"Dünyadaki milyarlarca insan için çalışmamız geriye dönük. Tuholske, "Bu onların her gün yaşadıkları deneyimdir" diyor. "Gerçekten onlardan öğrenmemiz ve uyum sağlamak için çok sıcak şehirlerdeki insanlarla birlikte çalışmamız gerekiyor."

İlgili:.
AdminAdmin