ŞEBİN GÜNDEM
HV
19 NİSAN Cuma 14:37
Advert

Hinzan Suyu Tarihi Birlik Çeşmesi

Şebinkarahisar Kırkgöz Mahallesinde bulunan Hinzan Suyu Birlik Çeşmesi, tarihi yapısıyla görenleri hayran bırakıyor. Orijinal yapısını koruyan çeşmenin üç kurnasından akan su yalaklardan içeri akıyor. Çeşmenin içerisinde toplanan su çeşme içerisinde birikerek yan tarafından tahliye oluyor.

RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 08-08-2021 21:13
Hinzan Suyu Tarihi Birlik Çeşmesi
" Haberin Videosu : Şebinkarahisar Tarihi Çeşmeleri | Hizan Suyu Birlik Çeşmesi

Şebinkarahisar oldukça derin bir tarihsel geçmişe sahip, birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin izlerini taşıyan, kültür turizmi açısından Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Şebinkarahisar’da hayrat kültürünün en önemli yapıtları olarak kabul edilen tarihi çeşmeler gerek mimari ve estetik özellikleriyle gerekse tarihteki işlevleriyle görülmesi gereken çok önemli kültür varlıklarıdır.

 

HİNZAN SUYU BİRLİK ÇEŞMESİ MİMARİ OLARAK TÜRKİYEDE BİR İLK

Şebinkarahisar Kırkgöz Mahallesi'nde bulunan Hizan Suyu Birlik Çeşmesi ’de bunlardan bir tanesi. Üç sütun ve üç kurnadan oluşan Birlik Çeşmesi daha önce çeşmeyi besleyen suyun kayması sonucu yeri değiştirilerek Şebinkarahisar Belediyesinin tahsis ettiği yere taşındı. Şebinkarahisar Belediyesinin destekleri, Kırkgöz Mahallesi Muhtarı Ömer Toy’un gayretleriyle bir hayırsever tarafından eski yerinden taşınarak hizmete açılan çeşme mimari olarak eşi benzeri bulunmayan bir yapıya sahip. Orta sütun üzerinde mermer levha üzerine “Birlik 1945” yazılı çeşmenin yapımıyla ilgili Şebin Gündem Gazetesi Kurucusu İlhan Çabukol’a bilgi veren AK Parti Şebinkarahisar İl Genel Meclis Üyesi İhsan Cağcağ, şunları ifade etti. “Çeşmemizin üçüncü yeri. Su alçalınca buraya yapmak zorunda kaldık. İnşallah çevre düzenlemesini daha güzel yapacağız. Çevre düzenlemesini yaptıktan sonra, çeşmemiz daha güzel olacak. Şebinkarahisar demek tarih demek. Şebinkarahisar’da çok tarihi çeşmelerimiz var. Hinzan Çeşmesi de onlardan biri. Orijinal hali bozulmadan aslına uygun olarak buraya taşıdık. Çeşmemizin yapımıyla sağ olsun muhtarımız çok ilgilendi. Ve bir hayır sahibi hemşehrimiz tarafından çeşmemizi yaptırdık. Belediyemiz ise taşına, kumuna destek oldu. İnşallah çevre düzenlemesini de yapıp en kısa zamanda faaliyete geçireceğiz.” dedi.

 

 

Bölgede en fazla tarihi çeşmeye sahip olan Şebinkarahisar’da dikkat çeken çeşmeler;

 

Topal Mehmet Paşa (Kurşunlu) Çeşmesi, Zeynube Hatun Çeşmesi, Eyvan Çeşmesi, Müftü Efendi Çeşmesi, Hüseyin Efendi Çeşmesi, Hacı Yakup Çeşmesi, Alay Çeşmesi, Osman Paşa Çeşmesi, İstiklal (Belediye) Çeşmesi, Süleyman Ağa Çeşmesi, Pertevniyal Sultan Çeşmesi gibi tarihi çeşmeler bulunmaktadır.

 

Şebinkarahisar’daki çeşmelerin hemen hepsi tek yüzlü kemerli bir cephe kompozisyonuna sahip, sokak çeşmeleridir. Kemerleri, kemer ayakları üzerinde değişik süsleme unsurları bulunmaktadır. Kitabeleri ise kemer nişi içerisindedir.

 

 

Haberin Galerisi : Şebinkarahisar Kırkgöz Mahallesi Hizan Suyu Birlik Çeşmesi
AdminAdmin