ŞEBİN GÜNDEM
HV
16 NİSAN Salı 21:21
Advert

Microsoft, veri merkezlerini daha az susuz hale getirme planlarını hızlandırıyor

Microsoft, kuraklığa eğilimli topluluklarda bazı korkulara yol açan yüzlerce veri merkezi daha inşa etmeyi planlıyor. Şirket, bulut hizmetlerine olan talebi karşılamak için genişledikçe, veri merkezlerinin ne kadar su kullandığını azaltma planlarını ortaya koydu.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 28-10-2021 09:24
Microsoft, veri merkezlerini daha az susuz hale getirme planlarını hızlandırıyor
"

Microsoft, veri merkezlerinde su ve enerji tasarrufu sağlama konusundaki taahhütlerini bugün artırarak, kötü şöhrete sahip ve enerjiye aç sunucuları mevcut sınırlarını aşabilecek yeni soğutma teknolojisi ve stratejileri ortaya koydu. Şirketin en son çevre taahhüdü, dünya çapında faaliyet gösterdiği veri merkezlerinin sayısını önemli ölçüde artırmayı planlarken geldi; bu, şirket daha az su kullanmanın yollarını bulmazsa, kuraklık çeken topluluklar üzerinde daha fazla stres yaratabilecek bir hareket.

Microsoft, su kullanımını “nihayetinde” ortadan kaldırmak amacıyla veri merkezlerinin kullandığı su miktarını 2024 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltmayı planlıyor. Bu, geçen yıl on yılın sonunda “su pozitif” olma taahhüdüne dayanıyor, yani operasyonları için kullandığından daha fazla su dolduracak. 2020'de Microsoft, aynı son tarihe kadar karbon negatif olmayı da taahhüt etti; bu, gezegeni ısıtan CO2'yi saldığından daha fazla çekmeyi ve depolamayı planladığı anlamına geliyor.

Veri merkezlerinin sayısını önemli ölçüde artırmayı planlıyor

Microsoft, şirket içinde ve dışında sera gazı emisyonlarını azaltabilecek diğer sürdürülebilirlik çabalarını da duyurdu. Alglerle yapılan tuğlalar ve mantarlarla yapılan yapısal tüpler üzerine araştırmalar da dahil olmak üzere, veri merkezleri için daha az karbon yoğun yapı malzemeleri arıyor.

Microsoft'unki gibi veri merkezleri, insanların dosya depolamasına, mesaj göndermesine ve çevrimiçi alışveriş yapmasına ve oyun oynamasına olanak tanıyan sunucularla doludur. Tüm bu aktivite çok fazla enerji tüketir ve ısı üretir. Aşırı ısınma, sunucuların performansını ve güvenilirliğini etkileyebilir, ancak onları klima ile patlatmak, elektrik kullanımını ve sera gazı emisyonlarını artırır. Sunucuları soğutmak için su kullanmak mümkündür, ancak su, veri merkezlerinin çalıştığı kurak yerlerin çoğunda giderek daha az bulunan bir kaynak haline geldi.

Tipik bir veri merkezi, yaklaşık olarak bir şehir kadar su kullanır. Texas Tech Üniversitesi Su Kaynakları Merkezi profesörü ve direktörü Venkatesh Uddameri, yaklaşık 30.000 ila 40.000 kişilik bir nüfus veya günde yaklaşık 3 ila 5 milyon galon su diyor. Microsoft, The Verge'e, farklı bölgeler ve iklimler arasında farklılık gösterse de veri merkezlerinin bundan daha az su kullandığını söylüyor.

Microsoft'un veri merkezleri şu anda içerideki sıcaklıkları soğutmak için dışarıdaki havaya dayanan adyabatik soğutma kullanıyor. Klimadan daha az elektrik ve soğutma kulelerinden daha az su kullanan bir sistemdir. Ancak sıcaklık 85 santigrat derecenin üzerine çıktığında dışarıdaki hava pek yardımcı olmuyor.

Bir "bataklık soğutucusu" gibi çalışır - havayı suyla ıslatılmış ekranların üzerinden veya içinden iterek soğutur.

Microsoft bugün, su koruma hedeflerini karşılamak için dayanmayı planladığı iki ana stratejiyi açıkladı. Birincisi: sunucularının daha yüksek sıcaklıklarda nasıl performans gösterdiğini araştırdı ve merkezlerin evaporatif soğutma sistemleri devreye girdiğinde daha yüksek limitler belirleyebileceğini buldu. Amsterdam, Dublin, Virginia ve Chicago dahil olmak üzere dünyanın daha serin bölgelerinde, daha yüksek olanlar Belirlenen noktalar önümüzdeki birkaç yıl içinde su ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilir.

Su kıtlığının daha büyük bir sorun olduğu çöl bölgelerindeki veri merkezleri büyük olasılıkla suyu yutmaya devam edecek

Ancak Microsoft'un veri merkezleri su kıtlığının daha büyük bir sorun olduğu çöl bölgelerinde, muhtemelen yıllarca daha uzun süre su içmeye devam edecek. Microsoft, Amsterdam ve Dublin'de su kullanımını ortadan kaldırabilecek aynı stratejinin, 2024 yılına kadar çöl bölgelerindeki su tüketimini yalnızca yüzde 60'a kadar azaltacağını söylüyor.

Microsoft'un planının ikinci kısmı işte burada devreye giriyor. Bu sıcak ve kuru iklimlerde su ayak izini sıfıra indirmek için Microsoft, sunucuları soğutmanın yeni bir yoluna dönmeyi planlıyor: onları florokarbon bazlı sıvı banyolarına daldırmak.

Kaynayan sıvı, ısıyı sunuculardan uzaklaştırır ve ardından yükselen bir buhara dönüşür. Buhar, soğutulmuş bir tank kapağına çarpar, yoğunlaşır ve tekrar küvete yağar. İki fazlı sıvı daldırma adı verilen süreç, ısıdan kurtulurken su ve elektrik kullanımını azaltan kapalı devre bir soğutma sistemi oluşturur. Şirketin, aynı zamanda büyük miktarda enerji kullanan ve bilgi işlem ekipmanı için sıvı daldırma soğutmaya dönüşen kripto para madencilerinden ilham aldığını söylediği bir strateji.

The Verge uzmanları teknolojinin umut verici olduğunu söylemek için konuşurken, onu geniş ölçekte çalıştırmanın başka bir zorluk olacağını söylüyorlar. Microsoft, daldırma soğutma ile ilk deneme çalışmasını Nisan ayında duyurdu ve bu teknolojinin hala araştırma ve geliştirme aşamasında olduğunu söyledi. Pazar araştırma şirketi Dell'Oro Group'un baş analisti Lucas Beran'a göre, çok az veri merkezi -muhtemelen yüzde 2'den az- daldırma soğutmaya güveniyor.

“Muazzam bir operasyon anahtarı”

“Microsoft gibi birinin inşa ettikleri veri merkezi miktarını ve dağıttıkları bilgi işlem miktarını dağıtma ölçeğini de düşünürsünüz — bu devasa bir tedarik zinciri anahtarıdır. .

Microsoft, bu değişikliğin veri merkezi performansını nasıl etkileyeceğini araştırmak ve planlamak zorunda kalacak ve personeli yeni ortamlarda çalışacak şekilde eğitecek, diye belirtiyor. "Bu çok büyük bir girişim, ancak son derece olumlu potansiyel sonuçları olan bir girişim."

Microsoft, The Verge'e veri merkezleri için yeni soğutma stratejilerini uygulamaya koyma konusunda aşamalı bir yaklaşım izleyeceğini söyledi. Daldırma soğutma, yeni, özel olarak tasarlanmış sunucular gerektirecek ve Microsoft, mevcut veri merkezlerinde değiştirmeden önce sunucu yapılandırmalarının eskimesini bekleyecek. Şirketin planladığı çok sayıda yeni veri merkezi bile, yeni daldırma teknolojisine geçiş yaparken büyük olasılıkla ilk önce hibrit soğutma sistemleriyle inşa edilecek.

Microsoft, bulut hizmetlerine yönelik talebi karşılamak için yılda 50 ila 100 yeni veri merkezi kurmayı planlıyor. Küresel internet trafiğinin gelecek yıl iki katına çıkması bekleniyor, diyor. Bu, şirket için büyük bir fırsat ama aynı zamanda şirketin yeni sürdürülebilirlik hedefleri için de büyük bir meydan okuma.

Su stresinin daha fazla olduğu yerlere özellikle dikkat edin

Örneğin, Microsoft'un bu yıl yeni bir tane açtığı Arizona'daki veri merkezlerinin çevresinde gerilim arttı. Federal yetkililerin Ağustos ayında Colorado Nehri'ndeki ilk su kıtlığını ilan etmesinin ardından Arizona, su kaynağında yakın zamanda kesintilerle karşı karşıya kalacak.

Şirketin, bir veri merkezi kurduğu her konuma özgü sorunları ele alması ve daha fazla su stresi altındaki yerlere özellikle dikkat etmesi gerekecek. Uddameri, "Her tür çözüme uyan tek bir çözüm yok" diyor. "Bir şirket olarak su konusunda pozitif olabilirsiniz, ancak aşırı bir durum olarak tüm suyu tek bir yerde biriktirirseniz ve başka yerlerde daha büyük açıklar yaratırsanız bu yararlı olmaz."

İlgili

< h4>Su kıtlığı Arizona'da gelecekteki yarı iletken fabrikaları üzerinde beliriyor

İlgili

Kuraklıklar kötüleştikçe Google yeni su hedefleri belirliyor

İlgili

Microsoft'un sualtı sunucusu deneyi iki yıl sonra yeniden ortaya çıkıyor

İlgili

Microsoft yenilenebilir enerji satın alma şeklini değiştiriyor .
AdminAdmin