ŞEBİN GÜNDEM
HV
24 NİSAN Çarşamba 22:17
Advert

Toplu taşımada geçirilen zamana dikkat, bronşit tehlikeyi çoğalıyor!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması ve toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamların daha sık kullanılması hastalıkların bulaşma riskini yükselttiğini söyledi..

YAŞAM
Giriş Tarihi : 17-09-2021 12:16
Toplu taşımada geçirilen zamana dikkat, bronşit tehlikeyi çoğalıyor!
"

Kapalı alanlarda geçirilen vaktin çoğalması ve toplu taşıma taşıtları gibi kalabalık civarların daha sık kullanılması hastalıkların berişme tehlikesini de yükseltiyor. Bu noktada en sık tesadüfülen hastalıkların başında gelen bronşit hadiseleri de giderek çoğalıyor. Avrasya Sağlık Kurumu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, bronşit ile alakalı bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Kalp krizi ve inme tehlikesini yüzde 40 çoğaldıran ketojenik perhize dikkat!


Bronşit nedir?

Dışarıdan solunum yoluyla alınan havayı alvoel keseciklere taşıyan geniş ve orta genişlikteki hava yolları olan bronşların, muhtelif sebeplere bağlı olarak enfekte olması gidişatına bronşit denir. Bronşite bağlı olarak hava kesecikleri daralmaya başlar bu vaziyette akciğer kapasitesi büyük oranda eksilir. En sık görülen cinsi akut bronşittir ve genellikle 2 yaş altı ufak çocuklarda görülür. Viral patojenler sebebiyle görülen bronşitin ortaya çıkmasında %50 oranında Respiratuvar Sinsisyal Virüs RSV tesirlidir. Akut bronşit, genel olarak virüs veya bakteri gibi mikropların sebep olduğu enfeksiyonlar veya alerjik tepkinler sebebiyle bronş duvarlarının kalınlaşması ve mukus yapımının çoğalmasıyla sonuçlanır. Kronik bronşit ise daha sık sigara içmeye bağlı ortaya çıkar. Kronik bronşitte de bronş duvarları kalınlaşır, mukus çoğalır ama akut bronşit kadar kolay iyileşmez. 


Bronşit berişici olabilir…

Akut bronşitin oluşmasının en ehemmiyetli sebebi grip ve nezle gibi soğuk algınlığına neden olan virüslerdir. Viral ve bakteriyel sebeple oluşan akut bronşit berişicidir. İnfluenza A ve B, parainfluenza, koronavirüs tip1-3, rinovirüs, respiratuar sinsisyal virüs ve insan metapnömovirus sık karşılaşılan etkenlerdir. Kronik bronşitin en ehemmiyetli sebebi ise sigara içmek ve sigara dumanına uzun müddet maruz kalmaktır. Aynı zamanda yoğun hava lekeliliği olan bölgelerde yaşamak ve kimyevi maddelerle alakalı fabrikalarda çalışmak da ehemmiyetli tehlike etmenleridir.

Bu belirtileri gösteriyor musunuz?

Ateş,

Btümörün tıkanıklığı,

Boğaz sızısı,

Baş sızısı,

Yeşil veya sarı balgam,

İştahsızlık,

Soluk almada güçlük sürükleme,

Soluk alırken hırıltı dinlenmesi

Kronik bronşitte akut bronşitten değişik olarak;

Kesintisiz bitkin sezme,

Kesintisiz yineleyen şiddetli akciğer enfeksiyonları,

Soluk darlığı,

Düşük oksijen seviyesine bağlı olarak ciltte mavileşme, morarma.

Bu gidişatlarda, kesinlikle uzmana başvurun!

Ateş kesintisiz devam ediyor ve 5 gündür geçmiyorsa,

Soluk alıp verirken göğüste hırıltı varsa,

Öksürüğün şiddeti çoksa ve balgamlı ise,

Öksürük 3 haftadan beri devam ediyorsa kesinlikle uzman bir hekime görünmelisiniz.

Rehabilitasyon süreci

Akut bronşit rehabilitasyonunda emel, hastalığın yol açtığı semptomları eksiltmek, hastayı hafifletmek ve hastaya destekleyici bakım uygulamaktır. Hastada oksijen yüzdesinin sıradana dönmesi ve solunum kasvetinin giderilmesi için rehabilitasyona bronkadilatatör casuslarla başlanır. İleri seviyedeki bronşit hastaları için kortikosteroidlerin antienflamatuvar etkisinden faydalanılır. 

AdminAdmin